ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πρόταση της κυβέρνησης:Κόφτης για τον εξευμενισμό Σόιμπλε και ΔΝΤ

Η πρόταση της κυβέρνησης:Κόφτης για τον εξευμενισμό Σόιμπλε και ΔΝΤ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να στείλει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την επιστολή του προς τους θεσμούς παρουσιάζοντας την επίσημη πρόταση της ελληνικής πλευράς για την αξιολόγηση.

Η επιστολή του υπουργού Οικονομικών περιγράφει αναλυτικά τις θέσεις της κυβέρνησης που θα μπορούσαν να κλείσουν ταυτόχρονα την δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και την συμφωνία για την μεταμνημονιακή περιόδο από το 2018 κι έπειτα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για το ξεμπλοκάρισμα της διαπραγμάτευσης καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα και αυτό που απομένει έως την συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη γίνονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε υψηλό επίπεδο για την επίτευξη συμφωνίας.

Μίας συμφωνίας, που εάν όλα κυλήσουν ομαλά, θα μπορούσε να σφραγίσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου δηλαδή λίγες ημέρες πριν από την συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ που θα αποφασίσει για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει τον κόφτη δημοσιονομικής διόρθωσης (ο οποίος θα νομοθετηθεί χωρίς εξειδίκευση των μέτρων) όπως επίσης και πρόταση για μείωση του αφορολόγητου με διάφορα πιθανά σενάρια που προβάλλονται ως εναλλακτικές αναλόγως της ενδεχόμενης απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν πως οι δανειστές θα αποδεχτούν τις προτάσεις της κυβέρνησης οι οποίες συνοδεύονται ασφαλώς και από το αίτημα για συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Η γραμμή του οικονομικού επιτελείου για το πρωτογενές πλεόνασμα όπως θα καταγράφεται και στην επιστολή Τσακαλώτου είναι 2,5% και επιπλέον 1% το οποίο θα κατευθύνεται στην ανάπτυξη.

Υπάρχουν ωστόσο δύο αστάθμητοι παράγοντες που επηρεάζουν τις εξελίξεις περί την β’ αξιολόγηση και αυτοί δεν είναι άλλοι από το ΔΝΤ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Εκτίμηση της κυβέρνησης είναι πως ο κ. Σόιμπλε ασκεί πιέσεις προκειμένου η Ελλάδα να κάνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες υποχωρήσεις κι αυτό για να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ και να παραμείνει με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα.

Αλλιώς, προβάλλει το φόβητρο της αποχώρησης και της κατάργησης του όποιου προγράμματος κάτι που θα έθετε εν αμφιβόλω ακόμη και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ