ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η σκληρή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ κατά της Ελλάδας

Η σκληρή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ κατά της Ελλάδας

Mε σκληρή ανακοίνωση απαντά το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί. 

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνει ότι η απόφαση ελήφθη με πολιτικά κριτήρια και πως θα υπάρξουν συνέπειες τόσο στα ζητήματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας όσο και σε άλλα διμερή θέματα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

To αίτημα μας για έκδοση των 8 πραξικοπηματιών που συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 κατά της Συνταγματικής Δημοκρατίας απορρίφθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη.

Καταδικάζουμε αυτή την απόφαση που εμποδίζει την παραπομπή των ατόμων αυτών που είχαν ενεργό συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος, που είχε στόχο τη συνταγματική νομιμότητα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 248 πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, τραυματίστηκαν δε 2.193 πολίτες, αλλά και απείλησαν τη ζωή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώπιων της ανεξάρτητης τουρκικής Δικαιοσύνης.

Με την απόφαση αυτή των ελληνικών αρχών που μέχρι σήμερα έχουν εμποδίσει να λογοδοτήσουν ενώπιων της δικαιοσύνης μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχεύουν την Τουρκία, πρωτίστως των DHKP/C και PKK, είναι εμφανές ότι η Ελλάδα ως σύμμαχος και γειτονική χώρα αποφεύγει να πράξει τα ελάχιστα απαραίτητα για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.

Η συμπεριφορά αυτή της ελληνικής δικαιοσύνης οδηγεί στην παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων και την ατιμωρησία των εγκληματιών σε αντίθεση με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα που στο παρελθόν έχει βιώσει πραξικοπήματα, δυστυχώς με την απόφαση αυτή περιήλθε στη θέση μιας χώρας που προστατεύει πραξικοπηματίες.

Οι πρωτοβουλίες μας για την έκδοση των εγκληματιών και την παρουσίαση τους ενώπιων της τουρκικής δικαιοσύνης θα συνεχιστούν με κάθε νόμιμο μέσο. οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία, και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, αυτής της απόφασης, που πιστεύουμε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, θα αξιολογηθεί διεξοδικά.

Ενάντια σε αυτή την απόφαση της Ελληνικής δικαιοσύνης χρησιμοποιώντας όλες τις νομικές οδούς θα συνεχιστεί ο αγώνας μας για την επιστροφή των ενόχων να δικαστούν. Πιστεύουν ότι αυτή η απόφαση ελήφθη με πολιτικά κριτήρια και θα αξιολογηθεί στη συνεργασία μας στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και τις κοινές προσπάθειές μας για θέματα των δύο χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ