ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απάντηση του Τσίπρα στον Ερντογάν για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

Η απάντηση του Τσίπρα στον Ερντογάν για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς
EUROKINISSI

«Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονα μας», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, αναφορικά με την οργή της Άγκυράς και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την μη έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών.

«Υπογραμμίζουμε σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα» αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και υπογραμμίζει.

«Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές».

Οργισμένος ο Ερντογάν για τους «8»

Υπενθυμίζεται ότι οργισμένος εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις πρώτες του δηλώσεις έπειτα από την απόφαση μη έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που αυτομόλησαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ισχυρίστηκε ότι σε επικοινωνία που είχε με την ελληνική κυβέρνηση την επόμενη ημέρα του υποσχέθηκαν ότι το ζήτημα «θα λυθεί σε 15-20 ημέρες».

«Η Ελλάδα δεν μας δίνει ακόμα τους οκτώ που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Τους τηλεφώνησα μία μέρα μετά την αυτομόληση και μου υποσχέθηκαν ότι θα τους παραδώσουν σε 15 με 20 ημέρες. Αυτοί οι πραξικοπηματίες, αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να δικαστούν στην Τουρκία» τόνισε, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

«Όσο καθυστερεί η έκδοσή τους, τόσο θα κλονίζεται η εμπιστοσύνη μας στην Ελλάδα», σημείωσε.

"Οι απειλές της Άγκυρας"

"Απαιτούμε οι οκτώ στρατιώτες να δικαστούν ξανά. Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση. Η Ελλάδα προστατεύει και φιλοξενεί πραξικοπηματίες", είπε ο τούρκος ΥΠΕΞ. Μ. Τσαβούσογλου και απείλησε με ακύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή μεταναστών την ώρα που η Άγκυρα υπέβαλε νέο αίτημα για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

Η κίνηση αυτή θεωρείτο αναμενόμενη μετά την χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους οκτώ. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ το αίτημα υποβάλλεται βάσει του εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης αμέσως μετά την απόφαση του ελληνικού ανωτάτου δικαστηρίου.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, σύμφωνα με την εφημερίδα Σαμπάχ κατά τη συνάντηση που είχαν χθες στην Άγκυρα στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας η οποία κράτησε 6.5 ώρες ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ουμίτ Γιαλτσίν προειδοποίησε τον ΓΓ του ελληνικού ΥΠΕΞ Δημήτριο Παρασκεύοπουλο ότι στην περίπτωση που δεν εκδοθούν οι οχτώ τότε θα βλάψει τις σχέσεις των δύο χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ