ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Θέατρο του παραλόγου όσα μας ζητάνε οι δανειστές

Αλ. Τσίπρας: Θέατρο του παραλόγου όσα μας ζητάνε οι δανειστές

Νέο μήνυμα στους δανειστές που πιέζουν για επιπλέον μέτρα έστειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας «θέατρο του παραλόγου όσα μας ζητάνε».

Στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του Σταύρου Θεοδωράκη για τη διαφθορά, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι ενώ μας έβαζαν συνεχώς εμπόδια όπως ο κόφτης, αυτός όχι μόνον δεν ενεργοποιήθηκε, αλλά αντιθέτως ενεργοποιήθηκε ο δότης». Τόνισε δε, ότι ξεπεράστηκε ο στόχος που είχε για 0,5% πλεόνασμα 0,5% φθάνοντας το 2%.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος σε θέματα διαφθοράς επεσήμανε πως η καταπολέμησή της αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, που «έχει αποδείξει ότι διαθέτει ηθικό ανάστημα» και τόνισε ότι είναι διατεθειμένος να αναλάβει το πολιτικό κόστος για την πάταξη του φαινομένου. «Αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος, αφού τα συμφέροντα αντιστέκονται και εξαπολύουν καθημερινά λυσσαλέα επίθεση και αυτός είναι ένας δείκτης ότι κάτι κάνουμε καλά, θα αρχίσω να ανησυχώ όταν σταματήσουν οι επιθέσεις», είπε.

Αναφέρθηκε σε υποθέσεις στον χώρο της υγείας, κάνοντας λόγο για «πάρτι διαφθοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος» και κάλυψε τον Παύλο Πολάκη στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, που «αποτέλεσε άντρο μαύρου χρήματος». Όπως είπε, οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, ενώ «τον δρόμο για τον εισαγγελέα» παίρνουν και στοιχεία για τα δελτία τιμών φαρμάκων των ετών 2012, 2013, 2014, μεταξύ των οποίων και της Novartis.

tsipras

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Αμφισβήτησε τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας που επικαλέστηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού, κάνοντας λόγο για μια κατάταξη που αφορά υποκειμενική αντίληψη για τη διαφθορά και όχι την πραγματικότητα, τονίζοντας ότι υπήρξε πρόοδος με τις λίστες των φοροφυγάδων. «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είτε τις έκρυβαν είτε αρνούνταν να τις παραλάβουν», είπε και προανήγγειλε ενοποίηση των λιστών των μεγαλοκαταθετών και έλεγχο σε περισσότερα από 1 εκατ. ΑΦΜ.

«Ένα αόρατο χέρι παρεμβαίνει ώστε να κωλυσιεργεί η δίκη της Siemens, που περιμένουμε χρόνια», είπε και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέσει το θέμα της έκδοσης Χριστοφοράκου στη συνάντηση που θα έχει με την Άνγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία σε λίγες ημέρες. «Αυτό θα πει κοινό μέτωπο κατά της διαφθοράς», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην έκκληση του Σταύρου Θεοδωράκη για τη διάσωση του ΔΟΛ, απέρριψε την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για συγκρότηση ειδικής διακομματικής επιτροπής. «Η κ. Γεννηματα δεν κατάλαβε τι έγινε, ήρθε 15 μέρες μετά και μίλησε για επιτροπή, ο χρόνος κύλησε», είπε και επέρριψε ευθύνες στην ιδιοκτησία του συγκροτήματος και το πολιτικό σύστημα που «χύνει κροκοδείλια δάκρυα».

«Αιχμές» Θεοδωράκη για το πόθεν έσχες Καμμένου

Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση υπήρξε ο Σταύρος Θεοδωράκης που αναφέρθηκε στην υπόθεση Καλογρίτσα με τον πρωθυπουργό να απαντά πως τον συγκεκριμένο επιχειρηματία η σημερινή κυβέρνηση τον βρήκε, δεν τον έφτιαξε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε τίποτα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και μίλησε για «σκάνδαλα» και «σκανδαλάκια» στη διαχείριση του μεταναστευτικού και των δημοσίων έργων. «Άνθρωποι πεθαίνουν στους καταυλισμούς και απέξω γίνεται πάρτι εκατομμυρίων», είπε.

«Νομίζω ότι για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ζείτε στη δική σας πραγματικότητα που έχει μικρή σχέση με τη πραγματικότητα που ζουν οι Έλληνες», σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης και καταλόγισε ανικανότητα στην κυβέρνηση.

theodorakis1

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Επιτέθηκε ακόμη στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, αφήνοντας υπονοούμενα για το πόθεν έσχες του. «Κοιτάξτε τα πόθεν έσχες υπουργών σας, έχουν κότερα, κάνουν διακοπές σε ακριβά σαλέ της Ευρώπης και στο πόθεν έσχες δηλώνουν 5000-6000 ευρώ, πως πάνε στην Αυστρία με τέτοιες καταθέσεις; Με ωτοστόπ;», αναρωτήθηκε, προκαλώντας αναστάτωση. Στους βουλευτές που τον κάλεσαν να αναφερθεί στο δικό του πόθεν έσχες, απάντησε: «Το δικό μου πόθεν έσχες είναι νομίζω πολύ ξεκάθαρο και φωτογραφίζει έναν άνθρωπο που άφησε το επάγγελμά του με πολύ μεγάλα εισοδήματα για να μπει στην πολιτική».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τον κάλεσε να σταματήσει να μιλά για το παρελθόν. «Σας καλούμε να αναμετρηθούμε με το μέλλον. Να χτυπήσουμε τη διαφθορά, τις συντεχνίες, τα συμφέροντα και να μη μιλάμε συνέχεια για το παρελθόν που έχει καταδικαστεί από τον ελληνικό λαό. Να τολμήσουμε να μιλήσουμε για τα λάθη του παρελθόντος αναμετρώμενοι με αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ