ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιστρέψουν οι θεσμοί

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιστρέψουν οι θεσμοί
REUTERS/Francois Lenoir

Συγκρατημένο εμφανίζεται το Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των εκπροσώπων των δανειστών με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη έπειτα από πρωτοβουλία του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης κινείται πάντως ένα κλικ πιο κάτω από την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής του Eurogroup προαναγγέλλοντας μάλιστα επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Ανώτερη κυβερνητική πηγή επιβεβαιώνει στο CNN Greece ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιστρέψουν τα κλιμάκια» για την συνέχιση της διαπραγμάτευσης προσθέτει όμως ότι αυτό είναι μία προοπτική την οποία δεν μπορεί κανείς να προεξοφλήσει αυτήν την στιγμή. Η ίδια πηγή αφήνει να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτό το θέμα της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ «θα το δούμε», λέει χαρακτηριστικά και σχολιάζει πως σε γενικές γραμμές η χθεσινή κρίσιμη συνάντηση «δεν πήγε άσχημα» αν και «θα μπορούσε να πάει και καλύτερα».

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών σημειώθηκε πρόοδος ωστόσο παραμένουν οι παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ, κάτι που δυσκολεύει τις προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Υπονοώντας μάλλον ότι το μείζον είναι να κλείσει πρώτα η πολιτική συμφωνία.Όπως και να έχει πάντως το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων αναμένεται να το δώσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος το πρωί μιλάει στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση του οργάνου έχει την σημασία της καθώς θεωρείται η αρχή της προετοιμασίας του κλίματος εκείνου στο εσωτερικό του κόμματος που θα επιτρέψει την νομοθέτηση προληπτικών μέτρων με αιχμή το αφορολόγητο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ