ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ανώμαλη προσγείωση» από Ντάισελμπλουμ – Καμία συμφωνία έως τις 20 Φεβρουαρίου

«Ανώμαλη προσγείωση» από Ντάισελμπλουμ – Καμία συμφωνία έως τις 20 Φεβρουαρίου
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας δεν θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα για το προσεχές Eurogroup στις Βρυξέλλες (σ.σ. της 20ής Φεβρουαρίου), δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ρίχνοντας στο κενό τις όποιες ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης για εξεύρεση λύσης μέχρι το επόμενο Eurogroup. 

Ο ίδιος επισήμανε ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραμένει ουσιαστικής σημασίας για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος. Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν αποτελεί μια οξεία κρίση, υπογράμμισε επίσης ο πρόεδρος της Ευρωομάδας.

Αλλά και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο, άφησε να εννοηθεί πως απέχουμε από μια συμφωνία.

«Είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να δείξουν πολιτική θέληση για να κλείσει η αξιολόγηση και να μην τεθεί σε κίνδυνο η πρόοδος που επετεύχθη», είπε και προσέθεσε: «Δεν είναι ώρα να υπονομευτεί η προσπάθεια που έγινε. Πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση».

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέφερε πως οι ελληνικές αρχές υιοθέτησαν συνολικά 200 μέτρα και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί.«Έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις αλλά και δημοσιονομική προσπάθεια», υποστήριξε και σημείωσε ότι η ανάπτυξη επέστρεψε το 2016 και υπήρξε υπεραπόδοση έναντι των προβλέψεων.

Την ίδια ώρα, ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί στέλνει νέο τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση και τους δανειστές για να κλείσουν άμεσα την αξιολόγηση, λίγες μόλις ώρες πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα. "Ή τώρα ή ποτέ" λέει στους συνομιλητές του ο ευρωπαίος επίτροπος που φθάνει στην Αθήνα για να σπρώξει τις διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει λύση πριν το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Στο Στρασβούργο όπου συνεδριάζει η ολομελεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και λίγο πριν τεθεί το ελληνικό ζήτημα από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο Πιέρ Μοσκοβισί συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. "Η αξιολογηση πρεπει να κλείσει και πρέπει να κλείσει τώρα τον Φεβρουάριο", δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Σταύρος Θεοδωράκης, καλώντας την κυβέρνηση να μην παίζει στα ζάρια τις ζωές των Ελλήνων.

Σύμφωνα με την ατζέντα του Eurogroup η Ευρωομάδα θα προβεί σε απολογισμό της τρέχουσας εφαρμογής του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, με έμφαση στο τρόπο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος. «Οι αξιολογήσεις διενεργούνται από το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», σημειώνεται εμφατικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ