ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μοσκοβισί «σφυρίζει»... λύση ή παράταση στην διαπραγμάτευση

Ο Μοσκοβισί «σφυρίζει»... λύση ή παράταση στην διαπραγμάτευση
Getty Images/Ideal Images/Pierre Moscovici

Σήμερα, ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, βρίσκεται στην Αθήνα για συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο μεταφέροντας τις προτάσεις των «θεσμών» στην κυβέρνηση

Από το μήνυμα που θα μεταφέρει ο Μοσκοβισί εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και το αν θα μπούμε στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ή θα συνεχιστούν ακόμα περισσότερο οι διαπραγματεύσεις.Όπως εύγλωττα ανέφερε αξιωματούχος του Μαξίμου: «Παίζουμε καθυστερήσεις αυτή τη στιγμή. Ο Μοσκοβισί θα σφυρίξει τη λήξη ή θα το πάει στην παράταση».

Ο Τσακαλώτος βγαίνει μπροστά


Το πρωί της Κυριακή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη του οργάνου ζήτησαν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο «να βγει στην τηλεόραση για να καταλάβει ο κόσμος τι γίνεται». Ο υπουργός Οικονομικών ανταποκρίθηκε στο αίτημα των συντρόφων του και έδωσε συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου, στον Ant-1. Στον ΣΥΡΙΖΑ υποδέχτηκαν τη συνέντευξη με θετικά σχόλια:

«Ο Ευκλείδης μίλησε με ειλικρίνεια, σοβαρότητα και αριστεροσύνη», είπε χαρακτηριστικά έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διείδαν στη συνέντευξη την επιβεβαίωση των δημοσιογραφικών πληροφοριών των τελευταίων ημερών ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την ψήφιση νέων μέτρων για να κλείσει η αξιολόγηση. Ο υπουργός το είπε κομψά, αλλά το είπε: «αυτό που έχει σημασία είναι το όλο πακέτο». Άρα: Εμείς κάναμε την υποχώρησή μας, τώρα πρέπει να κάνει και το ΔΝΤ.

tsakalotos

Η Κομισιόν αναζητεί τη χρυσή τομή


Το συμβιβασμό που υπαινίχθηκε ο Τσακαλώτος, τον ανέφερε πιο καθαρά ο Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι«η συμφωνία είναι εφικτή, αν όλες οι πλευρές κάνουν μία προσπάθεια». Αυτή τη διάθεση του συμβιβασμού εκφράζει η αντιφατική τοποθέτηση της Κομισιόν. Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασπάζεται τις ελληνικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας και συμφωνεί ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα, συντάσσεται εντέλει με το αίτημα για λήψη νέων μέτρων προκειμένου να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Τι θα κάνει το ΔΝΤ


Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι με αποδοχή μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ), η συμφωνία μπορεί να κλείσει.

Ωστόσο, θα ήταν παρακινδυνευμένη αυτή τη στιγμή μια πρόβλεψη σε ό,τι αφορά τους αριθμούς. Ειδικά γι' αυτό το θέμα, οι κυβερνητικής πηγές τηρούν «σιγή ασυρμάτου». Είναι άλλωστε η ώρα του πιο σκληρού παζαριού...

reuters

Ακόμα περισσότερο, η σιγή των κυβερνητικών εξηγείται από το γεγονός ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το ΔΝΤ μπαίνει στη λογική του συμβιβασμού. Διότι αν όντως ισχύει το σενάριο ότι το ΔΝΤ θέλει να αποχωρήσει και γι’ αυτό βάζει απαιτήσεις που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, τότε δεν υπάρχει χρυσή τομή. Το ΔΝΤ θα επιμείνει σε απαιτήσεις που καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να ικανοποιήσει.

Κατά πάσα πιθανότητα, το βασικό μήνυμα που μεταφέρει ο Πιερ Μοσκοβισί είναι ακριβώς το "αν το Ταμείο έχει διάθεση συμβιβασμού. Αν όντως έχει, σημαίνει λήξη. Αν δεν έχει, θα πάμε σε παράταση με απώτατο όριο τον Ιούνιο - Ιούλιο όπου η χώρα θα μπει στην διαδικασία των πέναλτι..." , όπως γλαφυρά περιγράφει στέλεχος του Μαξίμου.

Διαβάστε επίσης

Μοσκοβισί: Υπάρχει ακόμα δρόμος...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ