ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «κλειδιά» για να κλείσει η αξιολόγηση

Τα «κλειδιά» για να κλείσει η αξιολόγηση
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Το Μαξίμου αποφεύγει για προφανείς λόγους να ανοίξει τα χαρτιά του ως προς το σημείο στο οποίο έχει οδηγηθεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ωστόσο όλα δείχνουν πως καταβάλλεται προσπάθεια να εξασφαλιστούν για την συμφωνία αντισταθμιστικά μέτρα που θα δημιουργήσουν την πολυπόθητη δημοσιονομική ισορροπία.

Το υπαινίχθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνάντησή του με τον Πιερ Μοσκοβισί κάνοντας λόγο για ένα μείγμα πολιτικών αλλά με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Το μήνυμα που έστειλε χθες ο πρωθυπουργός ήταν το «φτάνει πια με την λιτότητα» και όπως φάνηκε βρίσκει ευήκοα ώτα σε κάποιους κύκλους των δανειστών με τον Επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων να σχολιάζει λίγο αργότερα πως «κανένας θεσμός δεν είναι υπέρ της λιτότητας».

Το Μαξίμου απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για την συνάντηση με τον Μσκοβισί –ομοίως και το υπουργείο Οικονομικών -θεωρώντας ότι οι διαβουλεύσεις κινούνται σε τόσο οριακό σημείο που οποιαδήποτε δημοσιοποίηση λεπτομερειών επί του σχεδίου που βρίσκεται υπό επεξεργασία μπορεί να τινάξει την συμφωνία στον αέρα.

Ανώτερα κυβερνητικά στελέχη εκπέμπουν θετικά μηνύματα για το Eurogroup της Δευτέρας και εκφράζουν την πεποίθηση πως θα γίνουν σημαντικά βήματα για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Αυτό είπε ο Νίκος Παππάς κατά την περιοδεία του στην Μεσσηνία, αυτό δήλωσε ο Νίκος Βούτσης, αυτό υποστήριξε και ο Γιώργος Σταθάκης σε παρέμβασή του.

Επιπλέον δε ο Πρόεδρος της Βουλής εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεν έχει χαθεί ούτε το τρένο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την ΕΚΤ τον Μάρτιο.

Στο παρασκήνιο γίνεται προσπάθεια ούτως ώστε στην συμφωνία να προβλέπεται πως οι υπεραποδόσεις στα πλεονάσματα θα κατευθύνονται σε κοινωνικές πολιτικές, κάτι που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο με την έκτακτη 13η σύνταξη.

Όμως αυτήν την φορά το Μαξίμου επιδιώκει όλα αυτά θα είναι διατυπωμένα στην συμφωνία για να μην δημιουργούνται προβλήματα με τους θεσμούς.

Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η ελληνική πλευρά θα πάρει τελικώς αυτό που επιζητεί στα εργασιακά, το μίνιμουμ την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ διαπραγματεύονται και την απελευθέρωση ενός δανείου από την Παγκόσμια Τράπεζα που θα επιτρέπει την ενίσχυση προγραμμάτων εργασίας με κονδύλια που δεν θα υπολογίζονται στο έλλειμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ