ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος η πολιτική συμφωνία στο Eurogroup

Στόχος η πολιτική συμφωνία στο Eurogroup
EUROKINISSI

Μισογεμάτο βλέπει η κυβέρνηση το ποτήρι για την συνεδρίαση του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Κυβερνητικοί παράγοντες κάνουν λόγο για μεγάλη πιθανότητα επίτευξης πολιτικής συμφωνίας, με τους θεσμούς και την ελληνική πλευρά να συμφωνούν, συμπεριλαμβανομένου και το ΔΝΤ. Εξ αυτού του λόγου φαίνεται πως τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση δεν θέλει να πάρει θέση για το εάν το Ταμείο θα πρέπει να μείνει ή όχι στο πρόγραμμα και περιορίζεται να χαρακτηρίζει παράλογες τις απόψεις του, κάτι που έκανε χθες στην Βουλή και ο Αλέξης Τσίπρας. Η κυβέρνηση πάντως εμφανίζεται ιδιαίτερα περίεργη για το τι θα συμβεί την Τετάρτη στην συνάντηση της Άνγκελας Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ στέκεται επιφυλακτικά απέναντι σε όλα τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που αναφέρονται στον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται πάντως πως μόλις το προηγούμενο Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει με ρόλο τεχνικού συμβούλου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, το Μαξίμου επιδιώκει την Δευτέρα να υπάρξει πολιτική συμφωνία στους κεντρικούς άξονες και αμέσως μετά να επέλθει η ολοκλήρωσή της σε τεχνικό επίπεδο. Κάτι που σημαίνει ότι εάν πράγματι η κατάσταση εξελιχθεί θετικά την Δευτέρα, εντός της επόμενης εβδομάδας και πριν από τα Κούλουμα θα έχουν επιστρέψει τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα.

Το Μαξίμου αναμένει από το ΔΝΤ να προχωρήσει σε αναθεώρηση των στοιχείων του για την ελληνική οικονομία και να αποδεχτεί τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που υιοθετούν όπως φαίνεται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Δεν είναι τυχαίο ότι κυβέρνηση και Κομισιόν μιλούν για μηδενικό δημοσιονομικό κενό για το 2019 την ώρα που το Ταμείο επιμένει για το αντίθετο.

Την ίδια ώρα η διαπραγματευτική ομάδα παρουσιάζει στους θεσμούς εναλλακτικές προτάσεις για την συμφωνία, στην κατεύθυνση της υιοθέτησης αντισταθμιστικών μέτρων που θα απαλύνουν τις εντυπώσεις από το βαρύ πακέτο και συγχρόνως θα προκαλέσουν την πολυπόθητη δημοσιονομική ισορροπία που κρίνεται απαραίτητη για την κυβέρνηση προκειμένου να κάνει λόγο για μία κοινωνικά βιώσιμη λύση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ