ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος πλέον η 20ή Μαρτίου

Στόχος πλέον η 20ή Μαρτίου
EUROKINISSI

Επιμένει το Μαξίμου ότι δεν χάθηκε ο στόχος της ποσοτικής χαλάρωσης μολονότι η πολιτική διαπραγμάτευση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως ακόμη κι αν τα γεγονότα δεν προλάβουν την συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου τότε υπάρχει αυξημένη πιθανότητα η ολοκλήρωση της συμφωνίας-πακέτο να κλείσει στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν από την επόμενη καθορισμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 24 Μαρτίου.

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η κατ’ αρχήν συμφωνία της Δευτέρας περιλαμβάνει δεσμεύσεις για κατάληξη σε συνεννόηση και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και για τα πρωτογενή πλεονάσματα, άρα όπως λένε στελέχη της, δεν τίθεται ζήτημα να ψηφιστούν τα μέτρα και να μην επακολουθήσει η ολοκλήρωση της πολιτικής διαπραγμάτευσης για τα επίμαχα ζητήματα. Ο εκπρόσωπός της Δημήτρης Τζανακόπουλος κάλεσε πάντως χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να αποσύρει την παράλογη όπως είπε αξίωσή του για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% και μάλιστα για μία δεκαετία.

Το Μαξίμου ευελπιστεί πως οι τροϊκανοί που επιστρέφουν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο μέσα σε λίγες ημέρες. Αμέσως μετά τα μέτρα που θα έχουν περάσει από τεχνική εξειδίκευση λογικά θα κατατεθούν ως ένα ενιαίο πακέτο (μέτρα-αντίμετρα) στην Βουλή προς ψήφιση. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι αφορολόγητο (ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είπε χθες ότι δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη το ύψος του) και περικοπές στις δαπάνες του συνταξιοδοτικού (0,75% σε βάθος πενταετίας) θα ψηφιστούν ταυτόχρονα με τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα επιφέρουν την δημοσιονομική ισορροπία. Τα μέτρα θα ψηφιστούν ως νόμοι του κράτους και θα εφαρμοστούν από την 1/1/19 σύμφωνα με όσα είπε αρκετές φορές χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Άρα δεν υπάρχει πλέον ο προληπτικός χαρακτήρας των μέτρων τα οποία θα ψηφίζονταν υπό την αίρεση να μην εφαρμοστούν στην περίπτωση που δεν θα επιτυγχάνονταν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση στο Eurogroup της Δευτέρας αποφασίστηκε και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ