ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης για Eurogroup: H κρίση απεφεύχθη μέσα από την παράτασή της

Βαρουφάκης για Eurogroup: H κρίση απεφεύχθη μέσα από την παράτασή της
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Για το Eurogroup, το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, τη δραχμή αλλά και το Grexit μίλησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε ραδιοφωνική εκπομπή.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, το οποίο σηματοδότησε την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως «η κρίση απεφεύχθη μέσα από την παράτασή της», ενώ μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως το ΔΝΤ θέλει να φύγει από το πρόγραμμα, αλλά αυτή τη στιγμή είναι και εκείνο εγκλωβισμένο σε μια κατάσταση που διαιωνίζεται.

Στη συνέχεια, ο πρώην ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι ο κανονισμός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι να μη δανείζει σε χώρες των οποίων το χρέος είναι μη βιώσιμο, και σημείωσε πως δανείζουν σε μια κυβέρνηση που είναι οικονομικά χρεοκοπημένη.

Μιλώντας στην εκπομπή "Η Τρόικα του ΑΘΗΝΑ 984, ο πρώην ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε και στην δραχμή λέγοντας:

Ποτέ δεν ήμουν υπέρ της επιστροφής στη δραχμή. Το λέω από το 2009 όταν και πτώχευσε το ελληνικό δημόσιο. Ο μόνος τρόπος να παραμείνουμε στο ευρώ είναι να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους και μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο ανταγωνιστική η Ελλάδα.

Όσον αφορά το Grexit, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ποτέ δεν έθεσε επισήμως στο τραπέζι το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ, αλλά το χρησιμοποίησε για στρατηγικούς του λόγους.

"Ο Σόιμπλε δεν απείλησε ανοιχτά με Grexit. Το είχε κάνει και παλαιότερα με τον κ. Βενιζέλο, απλά με εμένα είχαμε μεγαλύτερες συζητήσεις. Ζούμε μια αρχαία τραγωδία όπου έχουν εγκλωβιστεί όλοι σε λάθη του παρελθόντος και δεν μπορούν να απεγκλωβιστούν. Η κ. Μέρκελ ξέρει πως δεν μπορεί να πάρει τα χρήματα πίσω με τόκο, προσπαθεί να επιτείνει τη χρεωκοπία της Ελλάδας στο μέλλον, προσποιούμενη τώρα πως έχει λύση το πρόβλημα. Αυτό γίνεται με νέους δανεισμούς", πρόσθεσε.

Ακόμη, όσον αφορά τις πρόωρες εκλογές ο κ. Βαρουφάκης είπε πως «εκλογές θα γίνουν όταν αποφασίσει η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ