ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο στόχος της κυβέρνησης για αντισταθμιστικά και ο μεγάλος φόβος

Ο στόχος της κυβέρνησης για αντισταθμιστικά και ο μεγάλος φόβος
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Όλα τα εναλλακτικά σενάρια που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο λίγο πριν από την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να προτείνει αντισταθμιστικά μέτρα που θα είναι στοχευμένα πάνω σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, ούτως ώστε να επιβαρυνθούν το λιγότερο δυνατόν από την μείωση στο αφορολόγητο και τις περικοπές στις συντάξεις ως απόρροια της μείωσης στις συνταξιοδοτικές δαπάνες.

Το Μαξίμου γνωρίζει ότι αυτό είναι το πλέον δύσκολο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, καθώς πολύ δύσκολα θα μπορέσει να βοηθήσει πραγματικά τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι θα υποστούν οικονομικές απώλειες και από το αφορολόγητο και από τις μειώσεις κατά 0,75 τοις εκατό σε ορίζοντα πενταετίας στο συνταξιοδοτικό.

Άλλη μία μεγάλη ανησυχία που διακατέχει το Μέγαρο Μαξίμου αφορά το ενδεχόμενο οι τροϊκανοί να επιστρέψουν «επιθετικά» στην τεχνική διαπραγμάτευση προβάλλοντας αξιώσεις οι οποίες δεν έχουν συμφωνηθεί στο πρόσφατο Eurogroup. Σ’ αυτήν την περίπτωση η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα δεν έχει εξουσιοδότηση να αποδεχτεί τα νέα αιτήματα των δανειστών και θα επιμείνει σε όσα συμφωνήθηκαν την προηγούμενη Δευτέρα, ακόμη κι αν αυτό προκαλέσει μικροκαθυστερήσεις στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Πάντως με βάση όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Βουλή απαντώντας σε ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη στο πλαίσιο της ώρας του πρωθυπουργού, στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το επόμενο Eurogroup στις 20 Μαρτίου. Αυτό θα αποτελούσε μία θετική εξέλιξη για την ελληνική πλευρά που μ’ αυτόν τον τρόπο θα πετύχαινε αύξηση των πιθανοτήτων ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στον Απρίλιο, περίοδος που γενικώς θεωρείται εντός των ορίων για την υλοποίηση του συνολικού οδικού χάρτη της κυβέρνησης. Εάν το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση εξασφάλιζε και μία πιο σαφή διαβεβαίωση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αυτό θα ήταν ένα πολύ καλό σενάριο για την εφαρμογή του σχεδιασμού της. Ωστόσο οι δηλώσεις των αξιωματούχων, κυρίως του ΔΝΤ, εξακολουθούν να παραμένουν αντιφατικές για το εάν το Ταμείο θέτει ως προϋπόθεση για να συνεχίσει την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων ακόμη κι αν αυτά εφαρμοστούν μετά το 2018.

Ένα ακόμη μήνυμα που επεδίωξε να περάσει χθες ο πρωθυπουργός είναι αυτό που επαναλαμβάνει τις τελευταίες ημέρες το Μαξίμου, ότι δηλαδή Τσίπρας και Τσακαλώτος ακολουθούν μία ταυτόσημη γραμμή στην διαπραγμάτευση χωρίς να υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε τουλάχιστον τρεις φορές στον υπουργό Οικονομικών κατά την χθεσινή του παρέμβαση στη Βουλή, ακριβώς για να υπερτονίσει ότι δεν υπάρχουν εσωκομματικές σκιές στην διαχείριση της διαπραγμάτευσης. Τουλάχιστον στο πολιτικό επίπεδο.

Διαβάστε ακόμη:

Στα άκρα η κόντρα Μαξίμου-Μητσοτάκη και οι ειρωνείες για την αφωνία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ