ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγριεύει το ελληνικό ΥΠΕΞ για τα Ίμια – Κατηγορεί τον Τσαβούσογλου πως δεν καταλαβαίνει

Αγριεύει το ελληνικό ΥΠΕΞ για τα Ίμια – Κατηγορεί τον Τσαβούσογλου πως δεν καταλαβαίνει
EUROKINISSI

Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται για άλλη μια φορά οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, μετά και από τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το θέμα των Ιμίων.

Αμέσως μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, τις οποίες μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu στις οποίες εμμέσως πλην σαφώς ισχυριζόταν πως οι Τούρκοι θα μπορούσαν να ανέβουν οποιαδήποτε στιγμή θελήσουν στα Ίμια ήρθε η σκληρή απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η οποία αυτή τη φορά κάνει εμμέσως και προσωπικές αναφορές στο πρόσωπο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Συγκεκριμένα με μία αυστηρή ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μπορεί ουσιαστικά να μην καταλαβαίνει για αυτό να αδυνατεί να απαντήσει πολιτικά στα γεγονότα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου έχει ως εξής:

Όταν κάποιος αδυνατεί να απαντήσει πολιτικά στα γεγονότα, πιθανόν, να μην τα κατανοεί. Ίσως να μην αντιλαμβάνεται τις τεχνικές, νομικές και πολιτικές πλευρές των ζητημάτων και γι’ αυτό επιλέγει τις προσωπικές επιθέσεις. Επιθέσεις που δεν προάγουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και είναι ξένες στον πολιτικό πολιτισμό μας. Ο καθείς και το μέτρο του.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu ο Τούρκος ΥΠΕΞ απάντησε στον Νίκο Κοτζιά για το εάν θα μπορούσε ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να ανέβει στα Ίμια. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως εάν ο Τούρκος αρχηγός έπρεπε να ανέβει στα Ίμια θα το είχε κάνει, δείχνοντας έτσι πως αγνοεί και το διεθνές δίκαιο, αλλά και τα όσα είπε ο Νίκος Κοτζιάς περί λήψης μέτρων από την Ελλάδα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας ουσιαστικά σε δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά σχετικά με το εάν ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων θα μπορούσε να ανέβει στα Ίμια, τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, πως εάν έπρεπε να ανέβει, θα το είχε κάνει.

tsabousoglou copy

Μάλιστα, θύμισε και την κρίση των Ιμίων το 1996 λέγοντας χαρακτηριστικά: «εμείς ανεβήκαμε οποτεδήποτε χρειάστηκε» .

Αναφορικά με την υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών και τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία, κατηγόρησε την Ελλάδα πως εμποδίζει την εκδίκαση των πραξικοπηματιών. Σημείωσε πως η στάση της Ελλάδας δεν αρμόζει στις σχέσεις καλής γειτονίας και τόνισε χαρακτηριστικά:

δεν μας προκαλεί απορία γιατί και ο επικεφαλής του κουρδικού PKK είχε βρει καταφύγιο στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ