ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το άδειασμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον Αλέξη Τσίπρα

Το άδειασμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον Αλέξη Τσίπρα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άδειασε μεγαλοπρεπώς τον Αλέξη Τσίπρα και τα όσα είπε, ο πρωθυπουργός, την Παρασκευή, στην Βουλή, περί «κλεισίματος του κύκλου της λιτότητας», αφού ο  κ. Τσακαλώτος υποστήριξε: «Εμείς δεν λέμε ότι τελείωσε η λιτότητα»

Συγκεκριμένα, ο υπουργός εμφανίστηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος από το Μαξίμου λέγοντας: «Δεν λέμε ότι κερδίσαμε ή τέλειωσε η λιτότητα, όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ άλλαξε η ατζέντα. το πλαίσιο παραμένει υφεσιακό». Αφού τόνισε ότι το πλαίσιο είναι υφεσιακό, ο κ. Τσακαλώτος και συνέχισε τονίζοντας ότι η προνομοθέτηση είναι προβληματική αλλά όχι αντισυνταγματική.

«Η προνομοθέτηση μέτρων είναι προβληματική για τη δημοκρατία, αλλά όχι αντισυνταγματική. Εμείς δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση ούτε λέμε ότι τελείωσε η λιτότητα. Αυτό που λέμε πως από τη λιτότητα πάμε στην ανάπτυξη, αλλάζουμε την ατζέντα»

Υπάρχει και φαντασία και άποψη

Για τα επιμέρους θέματα επισήμανε ότι «δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες» σχετικά με τα αντισταθμιστικά μέτρα σημειώνοντας παραδειγματικά πως «θα μπορούσε να μειωθεί στους συνταξιούχους το ποσοστό που πληρώνουν για τα φάρμακα» και πώς «υπάρχει και φαντασία και άποψη για το πώς μπορείς να βοηθήσεις έναν κόσμο που το κόβεις κάτι».

«Ο κ. Ντάισλεμπλουμ θυμάστε τι δήλωσε μετά το Eurogroup πως η Ελλάδα πηγαίνει από τα μέτρα στις μεταρρυθμίσεις. Πλέον έχετε αλλάξει τακτική και από την πτώση της κυβέρνησης σήμερα λέτε πως μόνο τα κακά μέτρα είναι σίγουρα ενώ τα καλά μέτρα είναι στο αέρα αλλά ούτε και αυτό ισχύει. Από πού προκύπτει πως η συζήτηση έγινε χειρότερη από αυτή την καθυστέρηση; Από που επίσης προκύπτει πως για την καθυστέρηση ευθύνεται η ελληνική πλευρά; Μάλιστα από τη συγκεκριμένη καθυστέρηση άλλαξαν στάση τόσο οι θεσμοί όσο και το Ταμείο κι αυτό γιατί είχαν μία πιο πλήρη εικόνα για τα οικονομικά δεδομένα»

Τέλος ο κ. τσακαλώτο διευκρίνισε:

Δεν μπορεί να το εξασφαλίσει η Ελλάδα το QE. Η αλήθεια είναι ότι έχω αισιοδοξία ότι αν γίνουν όλα αυτά και κλείσει η συμφωνία 20 Μαρτίοιυ – τότε θα δούμε πόσο θα είναι τα πλεονάσματα και για πόσο χρόνο τότε θα δούμε και μεσοπρόθεσμα και αν είναι το ΔΝΤ μέσα τότε θα είναι απλή η ένταξη στο QE. Ελπίζω να σας έχω καλύτερα νέα όταν τα ξαναπούμε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ