ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Η Γαλλία δίνει το σωστό παράδειγμα στο προσφυγικό

Αλέξης Τσίπρας: Η Γαλλία δίνει το σωστό παράδειγμα στο προσφυγικό
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον γάλλο πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

«Οι σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας δοκιμάστηκαν σε δύσκολες στιγμές, κατά την οικονομική και προσφυγική κρίση», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Γάλλο ομόλογό του Μπερνάρ Καζνέβ.

«Η επίσκεψη Καζνέβ γίνεται σε μια στιγμή που πρέπει να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις. Συνομιλήσαμε σήμερα για την ανάγκη να δώσουμε μια νέα δυναμική στις σχέσεις των δύο χωρών», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

"Η στήριξη και το ενδιαφέρον της Γαλλίας για την Ελλάδα ήταν ουσιαστικό, η Γαλλία στήριξε ενεργά και ουσιαστικά την Ελλάδα τηρώντας μια παράδοση πολύ στενών σχέσεων ανάμεσα στους λαούς μας, αλλά ταυτόχρονα τηρώντας και μια φιλοευρωπαϊκή στάση και πολιτική", υπογράμμισε.

Θέτουμε ως σημαντική προτεραιότητα την κοινωνική Ευρώπη, γιατί χωρίς αυτή το συνολικό ευρωπαϊκό εγχείρημα θα βρίσκεται σε διαρκή αμφισβήτηση, τόνισε. «Θέλουμε ισχυρό και δεσμευτικό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων» είπε και σημείωσε ότι από αυτή την έννοια είναι πολύ σημαντική η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα αποτελέσει ένα "ισχυρό μήνυμα ότι στη χώρα που εφαρμόστηκε η πιο ισχυρή λιτότητα, ξεκινάει η αρχή του τέλους αυτής της πολιτικής".

Είπε ότι συμφώνησαν με τον κ. Καζνέβ ότι το ευρωπαϊκό εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο πρέπει να αποκατασταθεί και στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις, έχουμε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε σημαντικές χώρες, και υπογράμμισε ότι έχουμε ιστορικό χρέος, η ευρωπαϊκή ηγεσία έχει ευθύνη, έχουμε όλοι ευθύνη να μην αφήσουμε την Ευρώπη να διαβεί τον Ρουβίκωνα της λαϊκιστικής ακροδεξιάς. Πρέπει να εντοπίσουμε τις αιτίες που δίνουν δυναμική και λαϊκή υποστήριξη σε μια αντιευρωπαϊκή ρητορική και να ξαναμιλήσουμε για τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ και του οράματος της Ευρώπης από τις οποίες έχουμε απομακρυνθεί, υπογράμμισε.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «Η Γαλλία δίνει το σωστό παράδειγμα στην Ευρώπη με την μετεγκατάσταση προσφύγων» και πρόσθεσε πως συζήτησε με τον Καζνέβ την ανάγκη να διατηρηθεί αυτή η δύσκολη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας [για το προσφυγικό]. «Σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να είναι μέρος της λύσης οφείλεται και στη Γαλλία», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε ότι «η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού αποτελεί κρίσιμο διακύβευμα» και επεσήμανε την ανάγκη για σεβασμό του εθνικού Δικαίου, χωρίς προκλήσεις. «Η Ελλάδα προασπίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είπε.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, από την πλευρά του επισήμανε τις στενές σχέσεις και το «πόσο κοντά» βρίσκονται Γαλλία και Ελλάδα.

Υπογράμμισε το ξεκάθαρο μήνυμα απόλυτης εμπιστοσύνης της Γαλλίας προς την Ελλάδα και το μέλλον της, την ικανότητά της να συμμετέχει αποφασιστικά και χρήσιμα στην οικοδόμηση της Ευρώπης. «Σήμερα η Ελλάδα έχει κάθε προοπτική ανάπτυξης, επενδύσεων», όλες οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν, τόνισε.

«Η Γαλλία θα είναι πάντα στο πλευρό της Ελλάδας», «πράγμα που κάνουμε και τώρα συμβάλλοντας στην ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης», τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός. Σημείωσε ότι υπάρχει βούληση εκ μέρους της Ελλάδας και των εταίρων της και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έχει καλά αποτελέσματα και καλούς συμβιβασμούς.

Ο κ. Καζνέβ έστειλε το μήνυμα ότι θα πρέπει στο Eurogroup να εξεταστούν και οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όλοι για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Η βούληση μας για αλληλεγγύη και η υλοποίηση αυτής της βούλησης ως προς το ζήτημα της αντιμετώπισης και διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, θα αποτυπωθεί με ουσιαστική συνεργασία κατά τους επόμενους μήνες μεταξύ των δύο χωρών γιατί μοιραζόμαστε κοινές αξίες.

Θέλουμε, είπε, να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη αποτελεί μια προστασία ακόμα και για το ζήτημα της μετανάστευσης, να να προστατεύσουμε την Ευρώπη από την ακροδεξιά και τον λαϊκισμό.

Περιγράφοντας ένα κοινωνικό και αναπτυξιακό μοντέλο για την ΕΕ, ο Γάλλος πρωθυπουργός είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι συμμερίζονται την ίδια φιλοδοξία για την Ευρωπαϊκή Ένωση. "Έχουμε κοινό συμφέρον, κοινούς σκοπούς και κοινές αξίες", σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ