ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Γάλλοι έφυγαν...οι θεσμοί μένουν

Οι Γάλλοι έφυγαν...οι θεσμοί μένουν
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ημέρα εσωτερικής διαβούλευσης ήταν η χθεσινή για τις δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης με το οικονομικό επιτελείο να περνάει τις περισσότερες ώρες μετά το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου για διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό.

Αφού αποχαιρέτησε τους αξιωματούχους της γαλλικής αντιπροσωπείας (πρωθυπουργό, υπουργό Οικονομικών, υφυπουργό Ευρωπαϊκών υποθέσεων), η κυβέρνηση ασχολήθηκε με την πρόοδο της διαπραγμάτευσης και προχώρησε στην μέχρι τώρα αξιολόγηση των διαβουλεύσεων που έχουν λάβει χώρα στο Χίλτον.

Στο Μαξίμου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα και τους παρευρισκόμενους υπουργούς για την πορεία των συζητήσεων και σύμφωνα με πληροφορίες μετέφερε μία σχετικά καλή γενική εικόνα στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης που γίνεται με τα τεχνικά κλιμάκια.

Στο επίπεδο των επικεφαλής των θεσμών πάντως, φέρεται να είπε ότι απαιτείται μεγαλύτερη προσέγγιση και περισσότερη δουλειά για να επέλθει η απαιτούμενη σύγκλιση.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σήμερα και βεβαίως κατά τη διάρκεια όλου του Σαββατοκύριακου κάτι που επιτρέπει στην κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι από την Δευτέρα θα έχει σχηματίσει μία συνολικότερη εικόνα για την κατεύθυνση της τεχνικής αξιολόγησης.

Να σημειωθεί ότι σαφές δείγμα ότι η τεχνική ολοκλήρωση της συμφωνίας θα έχει αρχίσει να έχει περίγραμμα θα αποτελέσει η σύγκλιση των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η Κεντρική Επιτροπή και η κοινοβουλευτική ομάδα, τα οποία τυπικά θα πρέπει να εγκρίνουν το πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης με το πακέτο των προς ψήφιση μέτρων.

Η κυβέρνηση επιμένει και το επανέλαβε χθες με δηλώσεις του, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πως είναι εφικτό το κλείσιμο της αξιολόγησης πριν από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Κάτι τέτοιο δεν αποκλείει την πιθανότητα ένα μικρό τμήμα των προαπαιτούμενων να κατατεθεί πριν από την συγκεκριμένη κρίσιμη ημερομηνία στη Βουλή προς ψήφιση με στόχο από την πλευρά της κυβέρνησης να δώσει ένα θετικό δείγμα γραφής προς την πλευρά των δανειστών.

Εφόσον, βεβαίως, ο χρόνος δεν το επιτρέψει, καθώς τα περιθώρια είναι ασφυκτικά, το σύνολο των μέτρων και αντίμετρων που θα έχουν συμφωνηθεί θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή μετά το Εurogroup.

Χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινισθεί εάν αυτό θα γίνει με ειλημμένες τις αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα ή εάν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία κληθεί να ψηφίσει μέτρα έχοντας στα χέρια της μόνο διαβεβαιώσεις για το κλείσιμο των κρίσιμων θεμάτων που σχετίζονται με την ποσοτική χαλάρωση και την έξοδο της χώρας στις αγορές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ