ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαπραγμάτευση: οι τροϊκανοί παρατείνουν την παραμονή τους - πιο κοντά σε τεχνική συμφωνία

Διαπραγμάτευση: οι τροϊκανοί παρατείνουν την παραμονή τους - πιο κοντά σε τεχνική συμφωνία
REUTERS/Jean-Marc Loos

Σημαντική βελτίωση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές διαπιστώνει το Μέγαρο Μαξίμου μετά και τις χθεσινές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών που κατέληξαν σε συμφωνία για τα δημοσιονομικά του 2018 και κυρίως σε κλείσιμο του Staff Level Agreement.

Ανώτερη κυβερνητική πηγή έλεγε αργά την νύχτα στο CΝΝ Greece ότι μένουν 3-4 ζητήματα που χρήζουν πολιτικής επίλυσης εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που σημειώθηκε χθες.

Το γεγονός και μόνο ότι οι τροϊκανοί αποφάσισαν την παράταση της παραμονής τους στην Αθήνα υποδηλώνει ότι πλέον υπάρχουν αρκετά σημεία επαφής των εμπλεκόμενων μερών και επιτρέπει στην κυβέρνηση να αισιοδοξεί ότι ενδεχομένως έως το Euroworking Group να υπάρξει ένα πιο σαφές περίγραμμα της τεχνικής συμφωνίας.

Οι πιο αισιόδοξοι λένε πλέον ότι ίσως και στις 20 Μαρτίου εάν η διαπραγμάτευση συνεχιστεί ομαλά και χωρίς παράλογες απαιτήσεις από πλευράς του ΔΝΤ το Eurogroup θα μπορέσει να καταφέρει να καταλήξει σε επισφράγιση της δεύτερης αξιολόγησης.

Αυτό απομένει να φανεί. Προς το παρόν η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει το κλίμα βελτίωσης στην διαπραγμάτευση και την βούληση των θεσμών να παραμείνουν στην Αθήνα προσπαθώντας να καταλήξουν σε μία λύση.

Κυβερνητικές πηγές αποδίδουν σε τηλεφωνήματα που έγιναν το πρωί της Δευτέρας, λίγο πριν από την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, από τον Αλέξη Τσίπρα σε υψηλόβαθμους ευρωπαϊκούς παράγοντες την μεταστροφή των θεσμών στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση.

Σημειωτέον πως το βράδυ της Κυριακής η συζήτηση για τα εργασιακά είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο με τους Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδη Τσακαλώτο να αποχωρούν περίπου αγανακτισμένοι από τις αξιώσεις του ΔΝΤ και το τείχος που είχε υψωθεί για το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Αρμόδιες πηγές με γνώση της εξέλιξης της διαπραγμάτευσης αναφέρουν πως τα τηλεφωνήματα Τσίπρα (που δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως) έπιασαν τόπο και τονίζουν πως ήδη από προχθές το ΔΝΤ εμφανίζεται μόνο του ακόμη και στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εμφανίζονταν περίπου άφωνοι στο Χίλτον αφήνοντας το ΔΝΤ να απαιτεί από το οικονομικό επιτελείο ότι ενδεχομένως να παίρνουν πλέον θέση οδηγώντας την διαδικασία στην βάση του περιγράμματος που συμφωνήθηκε στο τελευταίο Eurogroup.

Από το Μαξίμου δεν πέρασε διόλου απαρατήρητη χθες η νέα παρέμβαση Σόιμπλε και τα σχόλιά του πως δεν τίθεται θέμα Grexit, προοπτική που θα συζητούνταν μόνο στην περίπτωση που η ίδια η Ελλάδα θα το επεδίωκε.

Επίσης δεν διέλαθε της προσοχής κυβερνητικών στελεχών η επισήμανσή του ότι δεν έχουν συμφωνηθεί πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μία δεκαετία μετά το 2018.

Στο μεταξύ κι ενώ η κυβέρνηση ρίχνει όλο το βάρος της στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης το Μαξίμου επιδιώκει να δείξει πως ανοίγει την ατζέντα και δεν περιορίζεται στην ενασχόληση αποκλειστικά με τις εξελίξεις στην οικονομία.Εξ ού και ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε χθες για τον διάλογο που ανοίγει η επιτροπή για την Συνταγματική Αναθεώρηση με στόχο αυτός να ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ