ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαπραγμάτευση: Πού συμφώνησαν, ποιά δεν κλείνουν «με τίποτα», ποιές είναι οι εκκρεμότητες

Διαπραγμάτευση: Πού συμφώνησαν, ποιά δεν κλείνουν «με τίποτα», ποιές είναι οι εκκρεμότητες
Getty images/ideal images/StringerOli Scarff/Staff

Όλη η Ευρωζώνη βρίσκεται, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, σε αξιοπρεπή κατάσταση. Η οικονομία αυξήθηκε κατά 1,7% το 2016, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας, ο πληθωρισμός επέστρεψε, τα κέρδη των εταιρειών αναπτύσσονται ταχύτερα από ό,τι στις ΗΠΑ.

Όλη η Ευρωζώνη έχει πέσει στα χέρια της ανάπτυξης; Όλη; Όχι! Οι κάτοικοι μιας μικρής χώρας συνεχίζουν να αντιστέκονται στην... ανάπτυξη! Είμαστε η μοναδική χώρα, σ’ ολόκληρη την ευρωζώνη που το 2016 δεν παρουσίασε ανάπτυξη! Που οι εξαγωγές αλλά και οι εισαγωγές προϊόντων είχαν αρνητικό πρόσημο, που το χρέος της είναι μη βιώσιμο, κ.ά. Και που οι διαπραγματεύσεις διαρκούν βδομάδες, μήνες, με τα τελικά αποτελέσματα να κρίνονται από πολλούς αρνητικά ως προς τη σχέση κόστους - χρόνου!

Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης παραμένουν, με κοινό στόχο και των δύο πλευρών να κλείσουν όσα πιο πολλά θέματα γίνεται και για τα υπόλοιπα να υπάρξει η μέγιστη δυνατή σύγκλιση. «Είμαστε στον τελευταίο γύρο», μας εκμυστηρεύθηκε στέλεχος της διαπραγμάτευσης που, όμως, ήταν αδύνατον να μας περιγράψει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. «Οι λεπτομέρειες είναι παραπάνω από πολλές και θα χρειαστούν αρκετές εργατοώρες προκειμένου να συμφωνηθούν», μας είπε χαρακτηριστικά.

Στέλεχος, ωστόσο, του Μαξίμου έχει μια διαφορετική εικόνα. «Το κλείσιμο του “εξωδικαστικού συμβιβασμού”», μας λέει, «ήταν η αρχή. Τα ανοιχτά προβλήματα που απομένουν δεν είναι αξεπέραστα από τη στιγμή που υπήρξε απόφαση της κυβέρνησης να δώσει αφορολόγητο και συντάξεις». Μας τόνισε, βέβαια, ότι αν η κυβέρνηση δεν πάρει στα θετικά μέτρα μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν θα ισχύσει καμιά συμφωνία. Γι’ αυτό επιμένει ο Ευ. Τσακαλώτος ότι όλα τα θέματα θα κλείσουν ταυτόχρονα!

Έως αυτή τη στιγμή υπάρχει συμφωνία:

Αφορολόγητο που κατεβαίνει στα 5.900 ευρώ για ένα άτομο. Θα υπάρχουν οι γνωστές προσαυξήσεις για ζευγάρι και παιδιά.

Μείωση φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό κενό για το 2018. Το ΔΝΤ υποστήριζε ότι υπάρχει ένα χάσμα 650 εκ. ευρώ. Σήμερα συμφωνεί με την κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει κενό.

Έκλεισε ο “εξωδικαστικός συμβιβασμός”. Δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες αλλά θυμίζουμε ότι η σημαντικότερη διαφωνία αφορούσε αν θα διαγράφονται ή όχι και οι παρακρατούμενοι φόροι (ΦΠΑ και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών). Ακόμα θα αφορά μόνο βιώσιμες επιχειρήσεις.

– Υπάρχει συμφωνία για το σύνολο των θετικών μέτρων που έχει προτείνει η κυβέρνηση. Μοναδικό σημείο που καθυστερεί τον «λευκό καπνό» είναι ο ΕΝΦΙΑ –το ΔΝΤ αρνείται πεισματικά. Ούτε, όμως, το Μαξίμου κάνει πίσω. «Χωρίς ΕΝΦΙΑ δεν υπάρχει συμφωνία», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του βρίσκεται δίπλα στον Τσίπρα.

– Στα εργασιακά υπάρχει πολύ δρόμος ακόμα –μεγάλες οι διαφωνίες. Να μην εκπλαγούμε αν πάνε προς επίλυση για μετά τις γερμανικές εκλογές. Το ίδιο και τα ενεργειακά, προκειμένου μέχρι το φθινόπωρο να έχουν προχωρήσει οι διαγωνισμοί και κάποια στοιχειώδη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας.

–Το ύψος των περικοπών θα είναι 2% (3,6 δισ. ευρώ) αλλά γίνεται επεξεργασία από τους θεσμούς των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να μειωθεί. Στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις εκτιμά ότι «θα παραμείνει στο 2% ό,τι και αν δείχνουν τα στοιχεία».

– Η κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας, το οποίο έγινε αποδεκτό.

– Στις συντάξεις υπάρχει συμφωνία ως προς το συνολικό ύψος των περικοπών (1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ). Η διαφωνία έγκειται στην εφάπαξ περικοπή που θέλει το ΔΝΤ και τη σταδιακή, σε βάθος τετραετίας, που επιδιώκει η κυβέρνηση.

Το κόστος είναι βαρύ για την κυβέρνηση, που πρέπει να δεχτεί όλα τα παραπάνω. Όχι τόσο από τις αντιδράσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα, ούτε από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης –και τα δύο θεωρούνται, όπως όλα δείχνουν, αντιμετωπίσιμα. Το κόστος είναι βαρύ ως προς τις ουσιαστικές επιπτώσεις των μέτρων στην οικονομία και την κοινωνία. Όσο βαρύ, όμως, κι αν είναι το κόστος, το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι μονόδρομος αυτή τη στιγμή. Η άλλη προοπτική, το να μην κλείσει, ανοίγει καταστάσεις ανεξέλεγκτες. Κι αυτό το ξέρει καλά η κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ