ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει στις προκλήσεις ο Τσαβούσογλου: «Ρατσιστής και κακομαθημένος ο Καμμένος»

Επιμένει στις προκλήσεις ο Τσαβούσογλου: «Ρατσιστής και κακομαθημένος ο Καμμένος»
EUROKINISSI/ ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου δεν σταματάει να προκαλεί. Σε ένα νέο παραλήρημα, αυτή τη φορά στην εφημερίδα Miligazete, αποκαλεί τον Πάνο Καμμένο, "ρατσιστή" και τους ΑΝΕΛ "ρατσιστικό κόμμα", ενώ επαναλαμβάνει τον χαρακτηρισμό "κακομαθημένο παιδί" που του είχε αποδώσει και στο παρελθόν. 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, μίλησε στην εφημερίδα Miligazete και αποκάλεσε τον Πάνο Καμμένο, "ρατσιστή" και «ηγέτη, ενός ρατσιστικού κόμματος». Ο Τσαβούσογλου, όπως λέει στην εφημερίδα, εντάσσει το κόμμα του Πάνου Καμμένου, τους ΑΝΕΛ, στις γενικότερες ρατσιστικές τάσεις που αυξάνουν τη δυναμική τους στην Ευρώπη.

«Η Ευρώπη έγινε αιχμάλωτη των ρατσιστών. Σε όλη την ήπειρο υπάρχουν ίδιες περιπτώσεις. Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας είναι ηγέτης ρατσιστικού κόμματος», δήλωσε και τον χαρακτήρισε, για ακόμη μία φορά, τον Πάνο Καμμένο, κακομαθημένο παιδί.

«Μέσα σε μία ώρα ήρθε μήνυμα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Δήλωσε ότι δεν θα ξανακάνουν ανακοινώσεις. Έστειλαν μήνυμα και στον πρωθυπουργό μας. Και εμείς από πλευράς μας δεν θέλουμε να διαρκέσει, αλλά να προσέξουν αυτό το κακομαθημένο παιδί. Λέει ασυναρτησίες».

dimosieuma

Και στο παρελθόν, με αφορμή τα Ίμια, ο Τσαβούσογλου, είχε αποκαλέσει τον Πάνο Καμμένο, κακομαθημένο παιδί της κυβέρνησης. Ο Τούρκος υπουργός Eξωτερικών υποστήριξε, τότε, πως ενώ η τουρκική πλευρά προσπαθεί να αποκλιμακώσει την ένταση, ο Πάνος Καμμένος με τις κινήσεις του, δοκιμάζει την αντοχή των Τούρκων.

«Μας λένε, "Κατά βάθος είναι καλό παιδί, μην δίνετε σημασία", είχε πει τότε ο Τσαβούσογλου.

Το νέο παραλήρημα σημειώθηκε λίγες ώρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις του εναντίον του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, με αφορμή τις δηλώσεις του από τα Δωδεκάνησα για το δικαίωμα της Ελλάδας να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της στο Αιγαίο.

«Με έκπληξη και αγωνία παρακολουθούμε τις δηλώσεις του Προέδρου της Ελλάδας που δεν αφήνουν ίχνος υποψίας για την έλλειψη γνώσης βασικών διεθνών κανόνων»

Αποστομωτική απάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών

Στο πλαίσιο της ειλικρινούς φιλίας και καλής γειτονίας που εμείς στηρίζουμε εμπράκτως, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Τουρκία να κατανοήσει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το τουρκικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι:

«Η Συνθήκη της Λωζάννης λαμβάνοντας υπ’όψιν τις ανάγκες άμυνας της Τουρκίας έδωσε το καθεστώς αποστρατικοποίησης στα νησιά του Αιγαίου. Και με την συνθήκη των Παρισίων αυτό το καθεστώς συνεχίστηκε και ενισχύθηκε»

Η Άγκυρα ανέφερε πως «είναι καθήκον της Τουρκίας να εκφράζει τις αντιρρήσεις της στη στρατικοποίηση των νησιών αυτών από την Ελλάδα, που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας και αυτό είναι δικαίωμα μας που προκύπτει από το διεθνές δίκαιο αλλά και σημαντικό για την διατήρηση της ασφάλειας και της ειρήνης».

Η ανακοίνωση συνέχισε με αιχμές κατά του προέδρου της Δημοκρατίας και ανέφερε πως « η Eλλάδα σε διεθνές επίπεδο κατηγορεί τη χώρα μας για αύξηση της έντασης στο Αιγαίο. Όμως η Ελλάδα δεν διστάζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ο ανώτατος εκπρόσωπος της (εννοώντας τον Προκόπη Παυλόπουλο) κάνει προκλητικές δηλώσεις. Κι αυτό και στην Ε.Ε. και στη διεθνή κοινότητα δίνει κάποια βασικά στοιχεία για το ποιος αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο».

Στο τουρκικό υπουργείο απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με μια λιτή ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται με νόημα ότι «το να γνωρίζεις το διεθνές δίκαιο σημαίνει πάνω από όλα να το σέβεσαι και να μην το παραβιάζεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ