ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επίθεση στο Παρίσι θα φέρει πιέσεις στην Ελλάδα

Η επίθεση στο Παρίσι θα φέρει πιέσεις στην Ελλάδα
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη σύνοδο για το προσφυγικό Ευρωκίνηση

Τις πιθανές συνέπειες που θα έχει για την Ελλάδα η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι σε σχέση με το Προσφυγικό εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι θα της ασκηθούν πιέσεις να εμφανιστεί υποχωρητική έναντι της Τουρκίας, ενώ φοβούνται πως πολλές χώρες θα κλείσουν τα σύνορά τους για τους πρόσφυγες κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην χώρα μας.

Προς το παρόν και μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Βαλέτα της Μάλτας η κυβέρνηση εξασφάλισε την διαβεβαίωση πως δεν τίθεται θέμα κοινών περιπολιών στο Αιγαίο. Ωστόσο, στο Μαξίμου ανησυχούν πως οι εξελίξεις στην Ευρώπη μπορεί να εξωθήσουν τους εταίρους μας στην άσκηση πιέσεων προς την ελληνική πλευρά ή ακόμη και σε μία ευνοϊκή μεταχείριση της Τουρκίας χωρίς να υπάρχουν πολλές απαιτήσεις από μέρους της γειτονικής χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι το ταξίδι του στην Άγκυρα είναι επιβεβλημένο και δεν συζητεί την πιθανότητα μετάθεσης των συναντήσεών του με τους Ταγίπ Ερντογάν και Αχμέτ Νταβούτογλου για κάποια άλλη χρονική στιγμή. Αντιθέτως πιστεύει, όπως λένε και οι συνεργάτες του- ότι είναι επιβεβλημένο να βρεθεί μία λύση στο Προσφυγικό καθώς «χρέος όλων μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας για όλους τους λαούς της Ευρώπης».
Στην Άγκυρα επομένως αναμένεται να ζητήσει αυτό που ήδη έχει πει επανειλλημμένως. Την δημιουργία hot spots και την ταυτοποίηση των προσφύγων στην Τουρκία, όπως επίσης και την έναρξη της διαδικασίας επανεγκατάστασής τους από εκεί.

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν τόσο κατά την πρόσφατη σύσκεψη στο υπουργείο των Εξωτερικών όσο και κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τόσο τα θέματα ασφάλειας της χώρας όσο και το επικείμενο ταξίδι στην Τουρκία το οποίο χαρακτηρίζεται αναγκαίο και χρήσιμο.

Το υπουργείο των Εξωτερικών δια του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Ξυδάκη ενημέρωσε χθες τους Πρέσβεις των χωρών Σέγκεν στην Αθήνα για τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και για τις ενέργειες των αρχών της χώρας στην κατεύθυνση της παροχής βοήθειας προς την Γαλλία για την διευκόλυνση των ερευνών μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.

Στην ενημέρωση ήταν παρών και ο Γάλλος Πρέσβης κ. Ντελφόρζ ο οποίος ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την προθυμία της να συνεργαστεί με τις γαλλικές αρχές για την παροχή στοιχείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ