ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξεταστική για την υγεία προανήγγειλε ο Τσίπρας

Εξεταστική για την υγεία προανήγγειλε ο Τσίπρας
(Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Λίγες μόλις ημέρες μετά την κατάθεση από την κυβερνητική πλειοψηφία πρότασης συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών κατατίθεται και πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υγεία. Στόχος, όπως έλεγαν βουλευτές της αντιπολίτευσης στους διαδρόμους της Βουλής είναι ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης, ώστε να κρύψει μέσα στη «σκανδαλολογία» να κρύψει τα νέα επώδυνα μέτρα που έρχονται.

«Τίποτα δεν θα μείνει κρυπτό από τον ήλιο και είναι μια ευκαιρία να κοπούν τα χαμογελάκια και οι μαγκιές στα τηλεπαράθυρα... Είχαμε δώσει μια δέσμευση ότι δεν θα αφήναμε καρφίτσα να πέσει κάτω και ότι το πάρτι στην υγεία θα έρθει στην επιφάνεια μέχρι τελευταίο δεκαδικό και τότε κάποιοι θα χάσουν τα χαμόγελά τους», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να μην μείνει τίποτα στη σκιά.

«Ναι», λένε απο τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη με δηλώσεις του Αδωνι Γεωργιάδη και της Εύης Χριστοφιλοπούλου που σημειώνουν ωστόσο, πως θα πρέπει να διερευνηθούν και οι ημέρες της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. «Η κυβέρνηση που πεισματικά αρνείται να κάνουμε εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τα capital controls προανήγγειλε σήμερα εξεταστική για την Υγεία. Εξαιρετικά ευπρόσδεκτη. Να διερευνηθούν όλα φυσικά μέχρι σήμερα. Για να ξέρει ο ελληνικός λαός με απόλυτη διαφάνεια πώς διαχειριζόμαστε τα χρήματά του. Εκεί θα δούμε πολλά για την «πρώτη φορά Αριστερά», είπε σε δηλώσεις του στις τηλεοπτικές κάμερες ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

«Συμφωνούμε, αλλά να γνωρίζει η κυβέρνηση ότι θα εξεταστούν και τα πεπραγμένα του κ. Πολάκη, ιδίως για το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη μη τιμολόγηση των φαρμάκων το 2015, σύμφωνα με την αναφορά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον εισαγγελέα. Με καμία επιχείρηση σκανδαλολογίας δεν μπορεί να καλύψει την διάλυση που έχει φέρει στο σύστημα υγείας. Ο κ. Τσίπρας με τα ψέματα και τις (αυτ)απάτες του βλάπτει σοβαρά την υγεία», ήταν η δήλωση της υπεύθυνης Υγείας της Κ.Ο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύης Χριστοφιλοπούλου.

«Θεμάτα χωρίς άρτο», σχολίασε βουλευτής του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του Βασίλη Λεβέντη για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην υπόθεση Παπαντωνίου, υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να μείνει στο συρτάρι το σκάνδαλο αυτό και πως τώρα μένει δούμε εάν εκεί που υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. «Αν είχαν γίνει αυτά από υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ εγώ δεν θα το έπαιζα σοφός και δεν θα πήγαινα στους Δελφούς να έδινα συμβουλές σαν το Μαντείο των Δελφών», είπε, φωτογραφίζοντας τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Αν και προκλήθηκε από τον Βασίλη Λεβέντη, απέφυγε να αναφερθεί εκτενώς στην πορεία της διαπραγμάτευσης. Περιορίστηκε μόνον στα λεγόμενα αντίμετρα, όπως τα σχολικά γεύματα, εμμένοντας ότι δεν πρόκειται για αμελητέα παρέμβαση και κάτι ανούσιο.

Στις απαντήσεις του κάλυψε πλήρως την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επαναλαμβάνοντας πολλά από αυτά που κατά καιρούς έχει πει ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης. Μίλησε για την ανάγκη «ηθικοποίησης» του συστήματος υγείας –«για αυτό παλεύουμε και εργαζόμαστε σκληρά», είπε- παραδεχόμενος πάντως, δεν επικρατεί παράδεισος.

Ανακοίνωσε 12.000 προσλήψεις το επόμενο διάστημα, συγκρότηση ενός διαφανούς συστήματος για τις προμήθειες, λίστα χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία και αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με 50 μονάδες έως τον Ιούνιο και άλλες 237 μέχρι το τέλος του έτους, με στόχο να αντιστοιχεί μια μονάδα ανά 10.000 κατοίκους.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα στον υπεύθυνο του τομέα Υγείας της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου για δηλώσεις του ότι θα καταργηθούν οι παράνομες προσλήψεις, προκαλώντας την αντίδραση του Άδωνι Γεωργιάδη. «Κύριε Γεωργιάδη δεν είναι στούντιο τηλεπωλήσεων εδώ. Μην διακόπτετε τον πρωθυπουργό. Η Βουλή έχει κανόνες», του είπε.

«Μέσα στην εξαλλοσύνη του ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι θα ξηλώσει τις μονάδες η ΝΔ και είπε για κατάλοιπα σοβιέτ... Δεν ξέρω αν είναι ακροδεξιός, αλλά μείναμε άφωνοι, ο άνθρωπος είναι άσχετος, ή εμπαθής», είπε αναφερόμενος στον Βασίλη Οικονόμου.

Μίλησε για «μικρά θαύματα» που γίνονται στον χώρο της υγείας που είχε δεινοπαθήσει στα χρόνια της κρίσης. Όπως είπε, ο χώρος αυτός υπέστη μια τρομακτική επίθεση και υπήρχε διαγωνισμός για το ποιος θα πάρει την δόξα για τις «μεταρρυθμίσεις», οι δανειστές, ο κ. Τόμσεν ή οι υπουργοί που πέρασαν από τον τομέα Υγείας. «Το να κόβεις δαπάνες δεν είναι μεταρρύθμιση» είπε και πρόσθεσε: «Παραλάβαμε σε ένα πλαίσιο ασφυξίας. Παρόλα αυτά καταφέραμε ένα μικρό θαύμα και ανεβάσαμε την κρατική χρηματοδότηση στο 5,1% του ΑΕΠ. Αυξήσαμε 200 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό νοσοκομείων από ότι είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση Σαμαρά το 2015».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της διαπραγμάτευσης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί αναφορικά με το ζήτημα που «άνοιξε» ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης για την ανάγκη ψήφισης των νέων μέτρων με αυξημένη πλειοψηφία. Την ίδια ώρα, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ