ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε η τροπολογία για την ΑΕΠΙ

Ψηφίστηκε η τροπολογία για την ΑΕΠΙ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων «πέρασε» από την ολομέλεια της Βουλής η βουλευτική τροπολογία για την ΑΕΠΙ. Η τροπολογία έγινε νωρίτερα δεκτή από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, που μίλησε για μια προσωρινή ρύθμιση μέχρι την ψήφιση του σχετικού νόμου.

«Η ρύθμιση έρχεται να καλύψει την εναγώνια φωνή των δημιουργών, οι οποίοι χάνουν τα έσοδά τους, μετά από την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς, την άρνηση των χρηστών να καταβάλλουν τα δικαιώματά τους και την πλήρη κατάρρευση της εμπιστοσύνης προς την εταιρεία», ανέφερε η Λυδία Κονιόρδου, που δέχθηκε κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Για «γονατογράφημα» έκανε λόγο η ΝΔ, ενώ αντίθετη ήταν και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Ξυδάκης, που συνυπέγραψε την τροπολογία, ανέφερε ότι κινείται προς την κατεύθυνση που ζητούν η Ευρωπαϊκή Ένωση Δημιουργών, οι δημιουργοί, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης.

Όπως είπε, στόχος της τροπολογίας για τον προσωρινό επίτροπο είναι να υπάρξει μια σχέση εμπιστοσύνης στην αγορά.

Την τροπολογία ψήφισαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων. Καταψήφισαν η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Το Ποτάμι δήλωσε «παρών».

Η τροπολογία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής «Μέτρα μείωσης του κόστους εγκατάστασης υψίρρυθμων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών - Εναρμόνιση της νομοθεσίας στην Οδηγία 2014/61/ΕΕ και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής. Καταψήφισαν μόνον το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ