ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αμερικανική βάση της Σούδας στη συνάντηση Καμμένου - Μάτις

Η αμερικανική βάση της Σούδας στη συνάντηση Καμμένου - Μάτις
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Eric Vidal

Το ενδεχόμενο επέκτασης της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ για τα επόμενα πέντε ή και δέκα χρόνια άφησε ανοικτό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος από την Ουάσιγκτον, όπου και βρίσκεται για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Άμυνας εξέφρασε τις ευχαριστίες του στις ΗΠΑ για την στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015 και αναμένεται να συναντηθεί την Παρασκευή με τον αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια στη διάρκεια εκδήλωσης για τον εορτασμό της 25η Μαρτίου που οργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο στο Κογκρέσο, ο κ. Kαμμένος δήλωσε μεταξύ άλλων:

Είμαι, επίσης, εδώ για να συναντήσω το νέο υπουργό Άμυνας κ. Μάτις και να συζητήσουμε την επέκταση της αμυντικής μας συνεργασίας όχι μόνο για έναν χρόνο, αλλά για τα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Καθημερινή, η αποστροφή του υπουργού αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς στη ναυτική βάση της Σούδας, η χρήση της οποίας από τον αμερικανικό στόλο ανανεώνεται ετησίως μέσω από τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Σημειώνεται πως σε επίπεδο αμυντικής συνεργασίας, η Αθήνα λαμβάνει αυτή τη στιγμή κάποια βοήθεια από τις ΗΠΑ, αλλά σε βοηθητικούς εξοπλισμούς. Το ΥΠΕΘΑ έχει ήδη αποστείλει επιστολές για τον εκσυγχρονισμό μέρους τους στόλου των ελληνικών F-16, καθώς και μια επιστολή για την τιμή και τη διαθεσιμότητα των πέμπτων γενιάς F-35, η οποία δεν έχει δεσμευτική αξία, αλλά ουσιαστικά αποτελεί ένα αναγνωριστικού χαρακτήρα έγγραφο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ