ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Στόχος μια λύση, πέρα από παράλογες απαιτήσεις

Τζανακόπουλος: Στόχος μια λύση, πέρα από παράλογες απαιτήσεις
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Την πεποίθησή του ότι η συμφωνία για τη ΔΕΗ θα είναι τέτοια που δεν θα επιτρέψει την αμφισβήτησή της από κανέναν, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς σημείωσε πως οι ελληνικές αρχές εργάζονται εντατικά με σκοπό να «καταλήξουμε σε κοινή λύση πέρα από παράλογες και ανεδαφικές απαιτήσεις».

Στόχος της ελληνικής πλευράς, είναι μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος σημείωσε πως «έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, και στόχος είναι το δυνατόν συντομότερο να υπάρξει η τεχνική συμφωνία».

Μάλιστα έθεσε ως επόμενο ορόσημο για το κλείσιμο της αξιολόγησης την εαρινή συνάντηση του ΔΣ του ΔΝΤ, οπότε και αναμένεται η απόφαση του Ταμείου για την συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την ανησυχία που δημιουργείται από την καθυστέρηση, αλλά δεν είναι δική της η ευθύνη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχολιάζοντας τις διαφοροποιήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ΔΕΗ, ο κ, Τζανακόπουλος έσπευσε να υπογραμμίσει πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ενιαία και συμπαγής, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά σενάρια δημοψηφίσματος ή πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την ότι κινείται ανάμεσα στη φαιδρότητα και την καταστροφολογία.

Από τα βέλη του κ. Τζανακόπουλου δεν γλίτωσε ούτε ο Γιάννης Στουρνάρας, στον οποίο συνέστησε δημοσίως «να αποφεύγει την πολιτικολογία και να βλέπει ότι η ευθύνη για την καθυστέρηση δεν είναι στην πλευρά της κυβέρνησης αλλά στην πλευρά των παράλογων απαιτήσεων των δανειστών».

Αναφερόμενος ειδικότερα στη διαπραγμάτευση, ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε πως οι δυο πλευρές ανταλλάσσουν συνεχώς e-mail, απόψεις και προτάσεις ακόμη και τηλεφωνικά, ενώ πρόσθεσε πως παραμένουν ανοικτά τα ζητήματα γύρω από το ενεργειακό, το δημοσιονομικό (τα μέτρα και τα αντίμετρα για το 2019) και τα εργασιακά, όπου στόχος είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

«Η ευρεία στήριξη στις θέσεις που διατύπωσε ο πρωθυπουργός είναι κομβικής σημασίας αυτή την περίοδο που είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με στόχο την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα. Γιατί πια η Ελλάδα διεκδικεί, έχοντας σημαντική στήριξη από την Ευρώπη γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για μια επιτυχή κατάληξη των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά, προς όφελος του κόσμου της εργασίας», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Μιλώντας για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως οι απαιτήσεις του Ταμείου για 3,6 δις. μέτρα περαιτέρω λιτότητας ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015 έβαλαν εμπόδια στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τα οποία ήρθησαν έπειτα από επίμονη προσπάθεια και φτάσαμε σε μια λύση χωρίς να γίνουν αποδεκτές αυτές οι απαιτήσεις. Τα ίδια εμπόδια, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, μπαίνουν από το ΔΝΤ και στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς το Ταμείο επανήλθε με αίτημα για 4,5 δις. επιπλέον μέτρα λιτότητας.

«Όσο πεπερασμένος είναι ο χρόνος για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης τόσο πεπερασμένες και οι αντοχές της κοινωνίας απέναντι στη λιτότητα», πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο Στουρνάρας να μην πολιτικολογεί

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε πως «οι θεσμικοί παράγοντες βεβαίως και δικαιούνται και έχουν υποχρέωση να κάνουν εκτιμήσεις για το πώς πορεύεται η οικονομία», διευκρινίζοντας ωστόσο πως «θα πρέπει να αποφεύγουν την πολιτικολογία, να έχουν καθαρό βλέμμα και να βλέπουν ότι η ευθύνη για την καθυστέρηση δεν βρίσκεται στην πλευρά της κυβέρνησης αλλά στις απαιτήσεις του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό που θα περίμενε κανείς θα ήταν ένα καθαρότερο και μη πολιτικό βλέμμα».

Επίθεση σε ΝΔ και Μητσοτάκη

«Τις τελευταίες μέρες η Νέα Δημοκρατία βλέποντας πως οδεύουμε στην εξεύρεση κοινού τόπου με τους θεσμούς έχει ξεπεράσει κάθε όριο στην προσπάθεια να προκαλέσει αποσταθεροποίηση επενδύοντας για άλλη μια φορά στην καταστροφή», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Ειλικρινά πάντως μιλώντας, λίγο ενδιαφέρει η αυτοκαταστροφή του κ. Μητσοτάκη. Αυτό που έχει σημασία για μας είναι ο κ. Μητσοτάκης να μην πάρει μαζί του και τη χώρα».

Συμπαγής η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση είναι ενιαία και συμπαγής στην προσπάθειά της να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις τόσο του Πάνου Σκουρλέτη, όσο και της Ράνιας Σβίγγου σχετικά με τα σενάρια ιδιωτικοποίησης της Επιχείρησης.

«Πρόσθεσε πως όταν έρθει η τελική συμφωνία, η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές αποφάσεις και αυτές θα συγκριθούν με όσα είχαν αποφασισθεί επί ΝΔ, με τις απαιτήσεις των δανειστών, αλλά και με τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν συζητάμε ένα σχέδιο που θα μπορούσε να συγκριθεί με το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ».

«Κατάπτυστο σχόλιο» η ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ για τον Νίκο Μπελογιάννη

«Κατάπτυστο σχόλιο» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τη χθεσινή ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ για τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης για τον Νίκο Μπελογιάννη και προσέθεσε ότι «το μόνο που αξίζει είναι στον Νίκο Μπελογιάννη είναι τιμή».

Στην ανακοίνωση της, μεταξύ άλλων, η ΟΝΝΕΔ αναφέρει: «Εν μέσω της όχι μόνο οικονομικής, αλλά και θεσμικής, σφοδρής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, χρειάζεται μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός που θα ενώσει τους Έλληνες. Αντ' αυτού, ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει σήμερα, ως γνήσιος εκφραστής μετεμφυλιακών συμπλεγμάτων, να υμνήσει έναν πρωταγωνιστή των ετών του διχασμού, πιστός στην επαίσχυντη και εκδικητική συνθηματολογία του ακροατηρίου του "ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, Μελιγαλάς"».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ