ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης: Φοβάμαι πως η ΔΕΗ θα πουληθεί όσο – όσο

Σκουρλέτης: Φοβάμαι πως η ΔΕΗ θα πουληθεί όσο – όσο

«Έχω γαλουχηθεί να σέβομαι τον δημοκρατικό διάλογο και τις συλλογικές αποφάσεις. Προηγείται η τελική συλλογική απόφαση και πώς θα διαμορφωθεί για τη συμφωνία και τη ΔΕΗ» υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης αναφερόμενος στην στάση που θα τηρήσει στη Βουλή.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ίδιος με τη στάση του και τις τοποθετήσεις του σχετικά με τη ΔΕΗ «προσπαθεί να λειάνει την εκκολαπτόμενη απόφαση».

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι «δεν είμαι στην Αριστερά για να κάνω πολιτική καριέρα».

Συμπλήρωσε πάντως πως «φοβάμαι πως η ΔΕΗ θα πουληθεί όσο – όσο» αν και εκτίμησε ότι έχουν εξαιρεθεί τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και θα συμπεριληφθούν μόνο τα λιγνιτικά. Είπε ότι δεν είναι δογματικός και δεν διαφωνεί με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, αλλά ούτε και οπαδός των μονοπωλιακών καταστάσεων.

Επιτέθηκε με δριμύτητα στους δανειστές και τους κατηγόρησε για υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα για τη ΔΕΗ τονίζοντας πως «υπάρχουν στελέχη των τεχνικών κλιμακίων που λειτουργούν ως βαποράκια συμφερόντων και θέλουν να κάνουν ρεσάλτο στη δημόσια περιουσία».

Υπογράμμισε πως το σχέδιο για πώληση περιουσιακών στοιχείων έως τον Ιούλιο του 2018 είναι πειστικό και δημιουργεί συνθήκες στημένου παιχνιδιού αφού εάν δεν γίνει η πώληση θα υποστεί η χώρα επιπτώσεις. «Αυτό σε οδηγεί να πουλήσεις όσο – όσο» είπε ο κ. Σκουρλέτης και καταλόγισε ευθύνες στη διοίκηση της ΔΕΗ ότι δεν πίστεψε και δεν προώθησε το σχέδιο για συμπράξεις της ΔΕΗ με ιδιωτικές επιχειρήσεις ώστε να μην υποχρεωθεί η επιχείρηση να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία.

Έκανε λόγο για συμφέροντα που κάνουν πόλεμο στην κυβέρνηση από το εσωτερικό και το εξωτερικό και κάποιους που επιθυμούν να εξοντώσουν και να ρίξουν την κυβέρνηση.

Συμπλήρωσε πως κατά την πεποίθηση του ο κ. Σόιμπλε θα ήθελε στην εξουσία τη ΝΔ , ως συγγενικό κόμμα.

Ανέφερε για τη διαπραγμάτευση ότι «εάν οδηγηθούμε σε κάτι που δεν θέλουμε, σε ένα τέταρτο μνημόνιο, θα είναι αποτυχία», εκτίμησε πως όσο χάνουμε χρόνο στη διαπραγμάτευση τόσο πιο δύσκολα είναι τα πράγματα αλλά επισήμανε ότι «ταυτόχρονα έχει σημασία το περιεχόμενο να μην έχει αρνητικό και υφεσιακό πρόσημο».

Συμφώνησε με την άποψη του κ. Τσακαλώτου ότι υποτιμήθηκαν οι μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις από τα μέτρα , «φαίνεται ότι φθάσαμε στο κόκκαλο» και όπως είπε θα πρέπει «να αλλάξουμε μίγμα πολιτικής».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως θα πρέπει να βελτιωθούν οι όροι για το ασφαλιστικό και το 20% που καλείται να πληρώσει τριπλάσιες εισφορές.

Ανέφερε, τέλος, ότι έχει καλές σχέσεις και συνεργασία με τον υπουργό κ. Γιώργο Σταθάκη, αν και υπάρχουν μικρές διαφορές, και πως έχει συναντηθεί και συνομίλησε με τον πρωθυπουργό.

Εκτίμησε πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων από τις πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ