ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Στην τελική ευθεία για συμφωνία

Τζανακόπουλος: Στην τελική ευθεία για συμφωνία
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Εξελίξεις και μάλιστα σύντομα, σε ότι αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Τα επόμενα 24ωρα θα υπάρξουν εξελίξεις, έχουμε φτάσει στην τελική ευθεία», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, εξαπολύοντας και τα βέλη του στο ΔΝΤ, στο οποίο καταλογίζει τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

«Η ελληνική κυβέρνηση δίνει έναν μεγάλο αγώνα. Πολλές φορές υπάρχουν καθυστερήσεις, με προσχήματα κυρίως από το ΔΝΤ. Κάθε φορά που είμαστε κοντά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει την τακτική να καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις, για να μπαίνει στη γωνία ο αντισυμβαλλόμενος», είπε χαρακτηριστικά.

Άφησε δε και υπονοούμενα ότι ενδεχομένως κάποιοι να θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που δεν νιώθουν άνετα με αυτή την κυβέρνηση, κάτι που παίζει βαρύνοντα πολιτικό ρόλο στον τρόπο που διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις».

«Μπορεί ο κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ να βρίσκει προσχήματα για να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις , όμως οι προηγούμενοι πολλές φορές ταυτίζονταν με το ΔΝΤ και τον κ. Σόιμπλε για το τι πρέπει να κάνει η ελληνική οικονομία και αυτό το αφήγημα αυτή η κυβέρνηση δεν το έχει αποδεχτεί» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά το σενάριο για πρόωρες εκλογές.

Αναφερόμενος στην δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι «θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 και αυτό μόνο εάν υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται», ο κ. Τζανακόπουλος εξήγησε πως ο πρωθυπουργός λέει πως «από τη στιγμή που τα μέτρα θα παρθούν για το 2019 και το 2020 και έρχονται σαν αντίδωρο για τη ρύθμιση του χρέους, δεν μπορούν να εφαρμοστούν αν δεν υπάρξει ρύθμιση του χρέους».

Στην ίδια συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τη θεσμική ιδιότητά του και να σταματήσει να πολιτικολογεί.

Αφού διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσει η κυβέρνηση από τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας να παραιτηθεί, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται ταύτιση απόψεων μεταξύ του παλαιού «εκσυγχρονιστικού» μπλοκ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της ΝΔ.

Σε άλλο σημείο, διέψευσε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε μείωση των συντάξεων κατά 35%. «Ποτέ δεν έχει υπεισέλθει το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών σε τεχνικά ζητήματα», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ