ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντεπίθεση Μαξίμου με σενάριο αποσταθεροποίησης

Αντεπίθεση Μαξίμου με σενάριο αποσταθεροποίησης
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Στην αντεπίθεση πέρασε το Μαξίμου με στόχο να βγάλει την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση στην οποία την έχουν φέρει η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση και οι αντιδράσεις στα νέα μέτρα.

Μετά και την αδυναμία να καθοριστεί άμεσα η ημερομηνία επιστροφής των κλιμακίων στην Αθήνα, η κυβέρνηση βρέθηκε πραγματικά στριμωγμένη στη γωνία, αφού δεν μοιάζει ορατό (αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον) το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έχουν ήδη αρχίσει να πληρώνουν το πολιτικό κόστος των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο.

Σχέδιο ανατροπής

Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, λέει το ρητό και αυτό πρέπει να σκέφτηκε το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης. Τις τελευταίες ώρες, λοιπόν, διακινείται ευρέως το σενάριο ότι εξυφαίνεται σχέδιο του «παλιού πολιτικού κόσμου», της «οικονομικής ολιγαρχίας» και των «ακραίων κύκλων των δανειστών» για να πέσει η κυβέρνηση. Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του οργάνου, ήταν κάτι παραπάνω από σαφής.

«Η απέλπιδα προσπάθεια", τονίζει «της εγχώριας "συμμαχίας των προθύμων", που τις τελευταίες μέρες ανασύρει μέχρι και τα φαντάσματα του παλιού πολιτικού συστήματος, όσους έχουν εδώ και χρόνια καταδικαστεί στη συνείδηση των πολιτών, με φανερό και μοναδικό στόχο το μέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ, την πτώση της κυβέρνησης και την με κάθε τρόπο παλινόρθωση του πελατειακού κράτους των σκανδάλων και της διαφθοράς, αλλά κυρίως την επιστροφή του πιο σκληρού αντικοινωνικού νεοφιλελευθερισμού, θα πέσει στο κενό. Ο ελληνικός λαός ούτε ξεχνά ποιοι οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και αποδέχθηκαν τη λεηλασία, ούτε παραγνωρίζει ποιοι τώρα αγωνίζονται για την ανόρθωση της χώρας δίνοντας σκληρή μάχη εν μέσω δυσμενών συσχετισμών για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Τα φαντάσματα

Ποια είναι τα φαντάσματα του παλιού πολιτικού συστήματος στα οποία να αναφέρεται η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ; Ασφαλώς η αναφορά «φωτογραφίζει» τον Κώστα Σημίτη ο οποίος στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ στήριξε, εμμέσως πλην σαφώς, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το αίτημά του για εκλογές. «Είναι μία έκτακτη κατάσταση, η οποία χρειάζεται μία λύση με προσφυγή στις εκλογές. Το πιστεύω, διότι οι αντιθέσεις είναι τόσο μεγάλες, το κυβερνητικό κόμμα έχει χάσει τόσο πολύ την αποδοχή του κοινού και υπάρχει μία αδυναμία να γίνει μία πολιτική που θα οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά», είχε επισημάνει ο Κ. Σημίτης. Το Μαξίμου είδε στην αποστροφή του πρώην πρωθυπουργού μια ανίερη συμμαχία χωρίς ιδεολογικό περιεχόμενο με μόνο σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης και τη νομή της εξουσίας.

Η συμμαχία των προθύμων

Η ανακοίνωση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ κάνει επίσης λόγο για συμμαχία των προθύμων. Εδώ η αναφορά αφορά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Γεννηματά καθώς και την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη με Θεοδωράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση των αρχηγών Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ καταγράφηκε σύγκλιση απόψεων τόσο σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, όσο και σε ό,τι αφορά την ανάγκη των πρόωρων εκλογών. Το Μαξίμου βλέπει σ' αυτές τις συγκλίσεις την επανάληψη της συμμαχίας Βενιζέλου - Σαμαρά, ενώ πιστεύει ότι έχουν τις ευλογίες των «ακραίων κύκλων» των δανειστών που εμποδίζουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με στόχο να κλονίσουν την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι «μεθοδεύσεις για την ανατροπή της κυβέρνησης» θα πέσουν στο κενό. Οι ίδιες πηγές προσέθεταν με νόημα πως οι εξεταστικές για την Υγεία και τα εξοπλιστικά θα φτάσουν μέχρι το τέλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ