ΠΟΛΙΤΙΚΗ

13η σύνταξη: Ο Νίκος Τόσκας και ο διοικητής ΕΦΚΑ πήραν τα 300 ευρώ

13η σύνταξη: Ο Νίκος Τόσκας και ο διοικητής ΕΦΚΑ πήραν τα 300 ευρώ

Η μια μετά την άλλη έρχονται οι αποκαλύψεις σχετικά με την πίστωση της 13ης σύνταξης σε λογαριασμούς βουλευτών. Μετά την αρχική αποκάλυψη ότι ο Μάκης Μπαλαούρας, αλλά και οι συνάδελφοι του Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Γιώργος Ντζιμάνης και Γεράσιμος Γιακουμάτος είχαν λάβει το βοήθημα, αποκαλύπτεται ότι τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, όσο και ο ίδιος ο διοικητής του ΕΦΚΑ πήραν τα 300 ευρώ. 

Ο υπουργός διαπίστωσε ότι το εν λόγω ποσό είχε πιστωθεί στον λογαριασμό του μετά τον σάλο που προκλήθηκε με την υπόθεση Μπαλαούρα. Πρώτη του κίνηση μετά την ανακάλυψη ήταν να επανακαταθέσει τα χρήματα στον ΕΦΚΑ.

Κύκλοι του ίδιου τόνισαν πως «αμέσως μόλις διαπίστωσε ότι έλαβε το επίδομα των 300 ευρώ, ο ίδιος ο κ. Τόσκας επικοινώνησε με τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες και το επανακατέθεσε στον ΕΦΚΑ».

Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν πως το ποσό πιστώθηκε αυτόματα, χωρίς ειδοποίηση προς τον υπουργό, πράγμα που δικαιολογεί την άγνοια του. «Όταν ανέκυψε το θέμα με τον Μάκη Μπαλαούρα, έλεγξε ο ίδιος το ποσό κατάθεσης στο λογαριασμό του, διαπιστώνοντας τη διαφορά. Την αμέσως επόμενη μέρα επανακατέθεσε τα χρήματα», τόνισαν.

Η 13η σύνταξη και στον διοικητή του ΕΦΚΑ

Όμως οι αποκαλύψεις δεν τελειώνουν εκεί, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, η 13η σύνταξη πιστώθηκε και στον λογαριασμό του διοικητή του ΕΦΚΑ, Θανάση Μπακαλέξη.

Να σημειωθεί πως ο μισθός του κ. Μπακαλέξη ανέρχεται στα 4.631 ευρώ μικτά. Ο ίδιος είναι συνταξιούχος του ΟΓΑ και ως διοικητής Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου υπέστη περικοπή 70% στην αρχική σύνταξή του των 2.330 ευρώ μικτά και τον έφερε στα επίπεδα των 700 ευρώ.

Και ο κ. Μπακαλέξης, σε δηλώσεις του στον «Ελεύθερο Τύπο», διευκρίνισε πως επέστρεψε το ποσό, όταν το ανακάλυψε. Τα 300 ευρώ φαίνεται πως πήρε και ο υποδιοικητής του ΕΤΕΑ-ΕΠ Μ. Μπασιούκας.

Γιακουμάτος και Ντζιμάνης στην λίστα

Το έκτακτο εφάπαξ επίδομα των 300 ευρώ έλαβαν και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γεράσιμος Γιακουμάτος αλλά και ο Γιώργος Ντζιμάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε συνομιλία με τον βουλευτή της ΝΔ αποκάλυψε πως του καταβλήθηκε χωρίς να το θέλει και πως φρόντισε να το διαθέσει σε ανθρώπους με πενιχρά ή καθόλου εισοδήματα. Όπως είπε, έδωσε χρήματα σε κοινωνικά συσσίτια, σε τρεις εκκλησίες και σε ρακοσυλλέκτες, ενώ δώρισε σε ΑμεΑ δύο air-conditions.

Στους βουλευτές που καταβλήθηκε η λεγόμενη 13η σύνταξη περιλαμβάνεται και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ντζιμάνης από την Κοζάνη.

Ως απόστρατος αξιωματικός λαμβάνει χρήματα από τρία ταμεία, ανέφερε και πρόσθεσε πως μετά το σάλο που ξέσπασε με την περίπτωση Μπαλαούρα, απευθύνθηκε την περασμένη Δευτέρα στην τράπεζα, όπου και διαπίστωσε πως στις 21 Δεκεμβρίου 2016 έλαβε το έκτακτο επίδομα των 300 ευρώ. Ο κ. Ντζιμάνης διαβεβαίωσε πως επέστρεψε το ποσό στον ΕΦΚΑ.

Το αλαλούμ με Μπαλαούρα

Να υπενθυμίσουμε πως ο πρώτος πρωταγωνιστής του αλαλούμ, Μάκης Μπαλαούρας, υποστήριξε, μιλώντας στο CNN Greece, πως η πίστωση έγινε καθώς το σύστημα ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), «βλέπει» ποιοι παίρνουν σύνταξη μικρότερη από 850 ευρώ, που ήταν το όριο για τη χορήγηση του συγκεκριμένου επιδόματος, κι έτσι βρέθηκε και ο ίδιος μεταξύ των δικαιούχων.

Ο ίδιος όμως τόνισε πως μοίρασε το ποσό της 13ης σύνταξης στο Κοινωνικό Ταμείο των συνταξιούχων της Τράπεζας της Ελλάδος και στο απεργιακό Ταμείο των υπαλλήλων της Τράπεζας

Διαφορετική ωστόσο είναι η οπτική που έδωσαν στη συγκεκριμένη ενέργεια οι συνδικαλιστές της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίοι κατήγγειλαν πως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν επέστρεψε αυτοβούλως τα χρήματα αυτά, αλλά αναγκάστηκε να το κάνει έπειτα από δική τους παρέμβαση.

Όπως εξήγησε ο Ευάγγελος Γερανιωτάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Μπαλαούρας αναγκάστηκε να προβεί στην κίνηση της επιστροφής των 300 ευρώ προς τον Σύλλογο Συνταξιούχων και στον Σύλλογο Εργαζομένων Τραπέζης της Ελλάδος, μετά από την αποκάλυψη του γεγονότος, που έγινε με σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Συνταξιούχων, στις 9 Ιανουαρίου 2017.

Στα κενά του συστήματος απέδωσε και ο κ. Μηταφίδης την δική του εμπλοκή στο ζήτημα κάνοντας λόγο για «ξένες αμαρτίες». «Πληρώνουμε τις αμαρτίες του ηλεκτρονικού συστήματος, το οποίο αυτομάτως έβαλε σε όσους είχαν σύνταξη μέχρι 800 ευρώ το επίδομα των 300 ευρώ»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ