ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκαινιάστηκε η Documenta 14 από τους Προέδρους της Ελλάδας και της Γερμανίας (pic)

Εγκαινιάστηκε η Documenta 14 από τους Προέδρους της Ελλάδας και της Γερμανίας (pic)
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Mε ιδιαίτερη επισημότητα εγκαινιάστηκε το πρωί του Σαββάτου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) η παγκόσμιας εμβέλειας έκθεση σύγχρονης τέχνης Documenta 14 με τον τίτλο «Μαθαίνοντας από την Αθήνα» από το Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ.

Καταρχάς απηύθυνε χαιρετισμό η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά και στη συνέχεια η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία εξήρε τη σημασία της έκθεσης στο κόσμημα του πολιτισμού, όπως χαρακτήρισε το ΕΜΣΤ, «σε μια Ελλάδα η οποία αντιστέκεται» πολιτιστικά εν μέσω οικονομικής κρίσης. Η «Documenta με το τολμηρό της πνεύμα, και τις υπερβάσεις της ενώνει, ενώ η τέχνη γεφυρώνει και θέτει καίρια προβλήματα του ανθρώπινου πολιτισμού», όπως τόνισε.

Ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι η έκθεση διοργανώνεται και στην Αθήνα: «Κάθε δήμαρχος θα ήθελε να ζήσει τη σημερινή μέρα», είπε και χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας την απόφαση να διεξαχθεί η Documenta στο Κάσελ και την Αθήνα».

Ο δήμαρχος του Κάσελ Μπέρναρντ Χίλγκεν εξέφρασε και αυτός τη χαρά του για το γεγονός ότι η έκθεση συνδιοργανώνεται στην Αθήνα «τη σπουδαία αυτήν πόλη», όπως είπε, μια πρόταση την οποία απεδέχθη αμέσως και την υπoστήριξε ολόψυχα.

4100812

Eurokinissi

Ο εμπνευστής της Ανταμ Σίμιτσεκ/ Adam Szymczyk ανέλυσε την ιδέα του να διοργανωθεί η Documenta 14 στην Αθήνα και στο Κάσελ: Η πρότασή του επανεξετάζει τη θέση αυτού του θεσμού αντιστρέφοντας τον συνηθισμένο μέχρι τώρα ρόλο του οικοδεσπότη, με τη διοργάνωση μιας έκθεσης στο πλαίσιο της οποίας θα αποτελεί τον φιλοξενούμενο με την προοπτική ενός αμοιβαίου «μαθήματος από την Αθήνα».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε τη σημασία της «εμβληματικής έκθεσης» και υπογράμμισε ότι «το Ελληνικό Πνεύμα, εδώ στο λίκνο του, συναντάται με το Γερμανικό Πνεύμα για να υπερασπισθούν τη φυσική θέση τους στον αενάως απαστράπτοντα αστερισμό της Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς».

Τέλος ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ είπε στον χαιρετισμό του ότι ο τίτλος της έκθεσης «μαθαίνοντας από την Αθήνα», ενώ μοιάζει αυτονόητος αφού είναι το λίκνο της δημοκρατίας μας, θέλει να εστιάσει στο παρόν, στα πολιτικά και οικονομικά ρήγματα μεταξύ μας, τα οποία, -έτσι αντιλαμβάνομαι εγώ το μήνυμα- οφείλουμε να υπερβούμε».

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε ξενάγηση των επισήμων στους χώρους και τα εκθέματα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ