ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Οι μετανάστες να κατανέμονται σε όλα τα κράτη της ΕΕ

Κοτζιάς: Οι μετανάστες να κατανέμονται σε όλα τα κράτη της ΕΕ
Eurokinissi (φωτογραφία αρχείου)

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα κατά την υποδοχή και διαχείριση των προσφύγων και την επιβάρυνση που δέχονται τα νησιά του Αιγαίου, παρουσίασε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς.

Παράλληλα, έστειλε σαφές μήνυμα στους ευρωπαίους ομολόγους του ότι κατά τη διάσωση μεταναστών στο Αιγαίο, υπάρχει σαφής διαχωρισμός Ελληνικών και Τουρκικών χωρικών υδάτων και αυτά δεν χαρακτηρίζονται διεθνή ύδατα. Χαρακτήρισε μη αποδεκτή τη χρήση στρατιωτικών μέσων καθώς αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τη βύθιση περισσότερων σκαφών και το θάνατο περισσότερων ανθρώπων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην υπέρμετρη επιβάρυνση που υφίστανται πολλά νησιά του Αιγαίου από τα μαζικά προσφυγικά ρεύματα, τα οποία είναι υπερπολλαπλάσια από τον πληθυσμό αυτών των νησιών. Επισήμανε την ανάγκη να κατανέμονται οι μετανάστες και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και τόνισε ότι τυχόν εγκλωβισμός περισσότερων προσφύγων στον ελλαδικό χώρο θα επιβάρυνε υπέρμετρα τη χώρα μας και δεν θα συνιστούσε κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα ζήτημα τεράστιων ανθρωπιστικών διαστάσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε αρχικά τις δυσκολίες που έχουν καταγραφεί στην εφαρμογή συγκεκριμένων αποφάσεων, που έχουν ληφθεί διμερώς ή σε επίπεδο ΕΕ, και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει κοινή βούληση και αποφασιστικότητα από όλα τα μέρη, ώστε αυτές οι συμφωνίες να γίνουν σεβαστές και να λειτουργήσουν επιτέλους στην πράξη. Ο κ.Κοτζιάς αναφέρθηκε, ενδεικτικά, στην απόφαση για μετεγκατάσταση προσφύγων εντός χωρών της ΕΕ, στο διμερές Ε/Τ Πρωτόκολλο Επανεισδοχής, στη Συμφωνία Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας και στις συμφωνίες επανεισδοχής της ΕΕ με τρίτες χώρες, όπως το Πακιστάν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου να συνειδητοποιήσουν τον καθοριστικό ρόλο της Τουρκίας για τη διόγκωση των θαλάσσιων ροών και για τη συνολική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, επισημαίνοντας ότι η μόνη λύση είναι η ταυτοποίηση, καταγραφή και ταξινόμηση των προσφύγων σε ειδικά κέντρα (hot spots) επί του τουρκικού εδάφους.

Ο κ.Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα είναι απολύτως συνεπής στις συμφωνημένες υποχρεώσεις της, έχοντας ήδη ολοκληρώσει τη δημιουργία του πρώτου από τα 5 hot spots και προχωρώντας με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση και των υπολοίπων,

ΔΗΜΟΦΙΛΗ