ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαλλικές εκλογές: Το μυαλό του Τσίπρα θέλει Μακρόν αλλά η καρδιά Μελανσόν

Γαλλικές εκλογές: Το μυαλό του Τσίπρα θέλει Μακρόν αλλά η καρδιά Μελανσόν
REUTERS/Regis Duvignau

Η κυβέρνηση, επισήμως, είναι πολύ προσεκτική στις δηλώσεις της σχετικά με τις σημερινές εκλογές. Η Γαλλία δεν είναι μόνο η δεύτερη πιο σημαντική χώρα της ΕΕ, αλλά διατηρεί με την Ελλάδα δεσμούς στενής φιλίας. Είναι τρόπον τινά η «μεγάλη αδερφή» της χώρας μας.

Και αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο που ξεκίνησε στα χρόνια του Μνημονίου με τη στενή συνεργασία Τσίπρα - Ολάντ, μετά την εκλογή Τσίπρα. Το Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία έχει τις απαρχές του μισό αιώνα πίσω όταν ηγέτες των δύο χωρών ήταν οι Σαρλ ντε Γκώλ και Κωνσταντίνος Καραμανλής. Κατά συνέπεια με όποιον και αν εκλεγεί (με την εξαίρεση της Λεπέν, βέβαια) η κυβέρνηση θα φροντίσει να συνεργαστεί στενά.

Το φλερτ με τους Σοσιαλιστές

Μπορεί η κυβέρνηση να είναι φειδωλή στις δηλώσεις της, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει άποψη και τη λέει. Η αρχική τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η στήριξη του σχεδίου του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος -με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στενή σχέση- για έναν κοινό υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Αριστερού Κόμματος (το κόμμα του Μελανσόν). Η εκλογή στις προκριματικές εκλογές των Σοσιαλιστών του Μπενουά Αμόν, εκπροσώπου της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, έδωσε προς στιγμή την εντύπωση ότι θα μπορούσε να ευδοκιμήσει η πρωτοβουλία των Γάλλων κομμουνιστών.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι «η συνεργασία ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και την Αριστερά σ’ αυτή την κρίσιμη χώρα θα μπορούσε -και εδώ είναι και η ευθύνη της Αριστεράς, που πρέπει να ξεκαθαρίσει αν αναλαμβάνει την ευθύνη της διακυβέρνησης στα δύσκολα ή αρέσκεται με την καταγγελία- θα μπορούσε, λοιπόν, να δημιουργήσει μια ακόμα μεγαλύτερη δυναμική σε μια τέτοια πιθανή εξέλιξη».

Ο παράγοντας Μελανσόν

Ο Μελανσόν επέμεινε, όμως, στην υποψηφιότητά του χαλώντας τα σχέδια της συνεργασίας. Και όχι μόνο κατέβηκε ως υποψήφιος, αλλά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κατατρόπωσε τον Αμόν. Ενώ οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Μελανσόν κοντά στο 20%, ο Αμόν είναι κάτω από 10%. Για μια ακόμα φορά αποδείχτηκε ότι στην πολιτική (όπως άλλωστε και στο... ποδόσφαιρο) μετράει αυτό που συμβαίνει στο γήπεδο και όχι αυτό που έχει σχεδιαστεί στο χαρτί.

Με τον Μελανσόν οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά αρμονικές είναι. Οι θέσεις του Μελανσόν μοιάζουν πιο πολύ με αυτές της ΛΑΕ παρά του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, ο Γάλλος πολιτικός ρίχνει, όποτε μπορεί, τα καρφιά του, όπως με την πρόσφατη δήλωση του «εγώ δεν είμαι Τσίπρας». Επισήμως, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει Μελασόν, αφού αυτή είναι η επιλογή του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Οι προσδοκίες

Το Μαξίμου θα ήθελε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα του Μελανσόν. Όσο σημαντικές και αν είναι οι πολιτικές διαφορές, μια επιτυχία του θα αποτελούσε ρωγμή στο οικοδόμημα της λιτότητας. Οπότε ας τα πάει καλά και ας αποτάσσεται τον... Τσίπρα, λένε στην Κουμουνδούρου. Η εκλογή Μακρόν, που είναι το πιθανότερο σενάριο, θα σήμαινε business as usual. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Μακρόν ήταν υπουργός του Φρανσουά Ολάντ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ