ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαλλικές Εκλογές: Ανακούφιση στην Ευρώπη, χαμόγελα στο Μαξίμου

Γαλλικές Εκλογές: Ανακούφιση στην Ευρώπη, χαμόγελα στο Μαξίμου
REUTERS/Philippe Wojazer

Ο Εμανουέλ Μακρόν μαζί με τη Μαρίν Λεπέν πέρασαν στον δεύτερο γύρο (7 Μαΐου) των προεδρικών εκλογών, στη Γαλλία –αναμενόμενη εξέλιξη, με τις δημοσκοπήσεις να έχουν πέσει μέσα, αυτή τη φορά τουλάχιστον!

Οι αντιδράσεις των υπολοίπων κομμάτων ήταν άμεσες: από τον Φρανσουά Φιγιόν και τον Νικολά Σαρκοζί, μέχρι τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών, Μπενουά Αμόν, έσπευσαν να δηλώσουν την υποστήριξή τους στο δεύτερο γύρο στο πρόσωπο του Μακρόν. Όπως και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, που έδωσε γραμμή καταψήφισης της Λεπέν, όχι, όμως, και ο Μελανσόν που δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι του είναι ελεύθεροι να πράξουν ό,τι κρίνουν.

Η στάση αυτή των πολιτικών κομμάτων ευνοεί ασφαλώς, καταρχάς, σαφώς τον Μακρόν. Ωστόσο, δευτερευόντως, μπορεί να αποτελέσει και σοβαρό μειονέκτημα γι’ αυτόν –και, πάντως, η Λεπέν έτσι θα επιχειρήσει να το χρησιμοποιήσει, προβάλλοντας την "αντισυστημική" της ταυτότητα. Η Λεπέν χάρηκε που οι αντίπαλοί της χάραξαν διαχωριστική γραμμή απέναντί της ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών. Και έσπευσε να θυμίσει τη ρατσιστική, ξενοφοβική ατζέντα της, για την αναμέτρηση της 7ης Μαΐου. Και να επισημάνει ότι ο δεύτερος γύρος ουσιαστικά μετατρέπεται σε δημοψήφισμα για την παγκοσμιοποίηση, με στόχο να εισπράξει και ψήφους διαμαρτυρίας και οργής, οι οποίες, πιθανόν, στον πρώτο γύρο πήγαν στην Αριστερά.

Πάντως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το μέτωπο που φτιάχνεται, σίγουρα, δίνει ένα σημαντικό προβάδισμα –μένει να επιβεβαιωθεί, ασφαλώς...– στην εκλογή του Εμ. Μακρόν, ενός πολιτικού που "διαφημίστηκε" ότι δεν έχει κανένα κόμμα να τον στηρίξει. Ωστόσο, οι γνωρίζοντες τη γαλλική πολιτική ανθρωπογεωγραφία διαβεβαιώνουν ότι οι τραπεζίτες καθώς και οι "βαρόνοι" των σοσιαλιστών τον στήριξαν σημαντικά στη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν πως την ίδια ώρα οι υποψήφιοι των δύο παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων, της Δεξιάς και των Σοσιαλιστών, απέτυχαν παταγωδώς με σοβαρή ευθύνη των προκατόχων τους: τόσο του Νικολά Σαρκοζί όσο και του Φρανσουά Ολάντ.

Φάνηκε ότι δεν έχουν να προσφέρουν απολύτως τίποτα στην κοινωνία, δεν έχουν καμιά πρόταση για την Ευρώπη. Αντίθετα, η Αριστερά, με τον Ζαν Λυκ Μελανσόν, κατέκτησε ένα ποσοστό που ξεπερνά κάθε προσδοκία, διευρύνοντας ταυτόχρονα, σημαντικά το μπλοκ του ευρωσκεπτικισμού που συνεχώς διογκώνεται στην ΕΕ. Σύμφωνα με αναλυτές του κυβερνώντος κόμματος η επιλογή, βέβαια, του Ζ. Λ. Μελανσόν να μη στηρίξει στον δεύτερο γύρο τον Μακρόν κόντρα στη Λεπέν ίσως του στοιχίσει πολιτικά. Και, εκτός του ενδεχόμενου κόστους, αποτελεί και σοβαρό πολιτικό λάθος.

«Η σιγουριά (;) ότι δεν θα εκλεγεί η Λεπέν δεν σημαίνει ότι ο Μελανσόν έχει την "ευχέρεια" να αποφεύγει να πάρει θέση, σε μια τόσο ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Γαλλική Δημοκρατία –η μη άνοδος της ακροδεξιάς πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, πάνω από κομματικές σκοπιμότητες», όπως παραδέχονται στελέχη της Κουμουνδούρου.

Το Μαξίμου είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένο, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχός του, από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου. Ο άξονας Γαλλίας - Γερμανίας θα συνεχίζει να παίζει ρόλο και ο Μακρόν, σε αντίθεση με τον Φιγιόν, εξασφαλίζει τη συνέχιση των δεσμών φιλίας της Αθήνας με το Παρίσι –άλλωστε, ιστορικά, η Γαλλία είναι κάτι σαν τη "μεγάλη αδελφή" της Ελλάδας! Η κυβέρνηση δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να συνεργαστεί με τον Μακρόν, που ας μην ξεχνάμε ήταν υπουργός του Φρανσουά Ολάντ.

Παράλληλα, το υψηλό ποσοστό του Μελανσόν (αλλά και της Λεπέν, που κρούει απειλητικά τον κώδωνα του κινδύνου) διευκολύνουν την πολιτική Τσίπρα που προσπαθεί να σπάσει τη λιτότητα στην Ευρώπη. Στο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι το ποσοστό της Λεπέν θα πρέπει να αφυπνίσει τα δημοκρατικά ανακλαστικά της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ