ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ύψιστη ανάγκη η συνεργασία των πολιτισμών απέναντι στο σκοτάδι

Τσίπρας: Ύψιστη ανάγκη η συνεργασία των πολιτισμών απέναντι στο σκοτάδι
EUROKINISSI-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στις βαθιές ρίζες του ελληνισμού στην Ευρώπη αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, που διεξάγεται στο Ζάππειο Μέγαρο, στέλνοντας παράλληλα δυνατό μήνυμα συνεργασίας, αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης στην ανθρωπότητα.

«Είναι ύψιστη ανάγκη σήμερα η συνεργασία των πολιτισμών απέναντι στο σκοτάδι όσων θέλουν να βυθίσουν την ανθρωπότητα στο σκοτάδι και το μίσος», είπε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι το Φόρουμ μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη αξιοποίηση του εθνικού κεφαλαίου του Πολιτισμού, αναδεικνύοντας το μεγαλείο του παρελθόντος, αλλά και τη σύγχρονη πολιτιστική μας παραγωγή.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια «σημαντική πρωτοβουλία που ξεκινά από την Ελλάδα, αλλά αποκτά σάρκα και οστά με τη στήριξη χωρών των οποίων οι πολιτισμοί έχουν αφήσει σφραγίδα ανεξίτηλη στον ρου της παγκόσμιας ιστορίας και με τις οποίες, αν και μας χωρίζουν εκατοντάδες χιλιόμετρα γεωγραφικά, εντούτοις μας συνδέουν η περηφάνεια μας και η ευθύνη μιας ιστορικής πολιτισμικής κληρονομιάς που δεν μας ανήκει πια κατ' αποκλειστικότητα, αλλά είναι κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας».

Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι κρίσεων που απαιτεί ρεαλισμό και ταυτόχρονα προσκόλληση στα ιδανικά μας, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η λύση δεν βρίσκεται στην επιθετικότητα και την προκλητικότητα, αλλά στη συνεργασία και τη συλλογικότητα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως η σύνοδος των χωρών του Νότου, που σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα υπογραμμίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως μια δύναμη ειρήνης, ως μια χώρα που αξιοποιεί την ήπια ισχύ για να πείσει και να προσελκύσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ