ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φόρουμ αρχαίων πολιτισμών: Μήνυμα κατά της τρομοκρατίας έστειλαν από το Ζάππειο 10 κράτη

Φόρουμ αρχαίων πολιτισμών: Μήνυμα κατά της τρομοκρατίας έστειλαν από το Ζάππειο 10 κράτη
Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Ηχηρό μήνυμα κατά της τρομοκρατίας και υπέρ της διάδοσης του ειρηνικού πολιτισμού έστειλαν οι δέκα εκπρόσωποι των χωρών που συμμετείχαν στο Φόρουμ Aρχαίων Πολιτισμών που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο.

Κατά τη συνέντευξη τύπου που σφράγισε τη λήξη των εργασιών ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς ανακοίνωσε ότι το φόρουμ θα διοργανώνεται σε ετήσια βάση, θα είναι ανοικτό σε νέα μέλη και από το 2018 θα προσκαλούνται στις εργασίες του διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ.

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι ο πολιτισμός μπορεί να αναβαθμίσει τις διακρατικές σχέσεις και ότι από τη σοφία των λαών που έχουν αρχαίο πολιτισμό μπορούν να αντιμετωπιστούν οι τρομοκρατικές ενέργειες και ο φανατισμός. Ο υπουργός Εξωτερικών εστίασε την προώθηση θετικής ατζέντας και στη διάδοση του ειρηνικού πολιτισμού.

4113448

Πηγή: Eurokinissi

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Γουάνγκ Γι, είπε ότι πρέπει να αντλήσουμε δυνάμεις από τους αρχαίους πολιτισμούς προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα σύγχρονα προβλήματα. Τόνισε την ανάγκη συναίνεσης, συνεργασίας, ανοχής του διαφορετικού και την κοινή ευθύνη που έχουν τα κράτη για την προάσπιση της ειρήνης. «Δεν υπάρχει πολιτισμός που να είναι πιο ψηλά από τον άλλο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, είπε ότι οι αξίες του πολιτισμού καθοδηγούν το μέλλον και αναφέρθηκε στις συγκρούσεις που μαίνονται στη χώρα του.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ Κονσαρί είπε ότι πρέπει να προωθηθούν σε όλο τον κόσμο οι αξίες των αρχαίων πολιτισμών και πρόσθεσε ότι αυτές έχουν μείνει στην ιστορία και όχι οι πολεμικές συρράξεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Ιμπραίμ Αλ Τζααφάρι, είπε ότι ο πολιτισμός της Μεσοποταμίας έχει ιστορία 7000 ετών και τόνισε ότι ο πολιτισμός των διακρίσεων έχει κοστίσει πολλά.

«Αυτό το καινούργιο φόρουμ, θα δώσει σημαντικό μέλλον στο παρελθόν μας» είπε από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού του Περού κ. Σαλβαντόρ ντε Σολ.

Τέλος η υφυπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας Γκουανταλούπ Παλομέκ Ντε λα Κρουζ ανακοίνωσε ότι το 2018 το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών θα πραγματοποιηθεί στη χώρα της. Το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών διοργάνωσε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ