ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος και Βούτσης για την «καλή νομοθέτηση»

Παυλόπουλος και Βούτσης για την «καλή νομοθέτηση»
EUROKINISSI

Την ανάγκη ο νομοθέτης να λαμβάνει υπόψη του τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στο διήμερο νομικό συνέδριο για την καλή νομοθέτηση.

Ο κανόνας δικαίου, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να παραβλέπει, κατά την «σύλληψη», την ερμηνεία και την εφαρμογή του, τις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες - ως απόρροια της σκληρής οικονομικής πραγματικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, διαμήνυσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο νομοθέτης καλείται να φέρει σε πέρας το έργο του με τρόπο ώστε - χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα καλής νομοθέτησης - να θωρακίσει την κανονιστική δύναμη του κανόνα δικαίου, ενώ ο δικαστής καλείται να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε (δια της κατάλληλης ερμηνείας του κανόνα δικαίου) να τον προσαρμόσει, κατά το δυνατόν, στην διαρκώς μεταβαλλόμενη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα και να διευκολύνει έτσι την ολοκληρωμένη παραγωγή των έννομων αποτελεσμάτων του.

Το συνέδριο άνοιξε με χαιρετισμό του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος επεσήμανε ότι στα χρόνια του μνημονίου περιορίζεται ασφυκτικά ο κοινοβουλευτικός διάλογος, ενώ οι νομοθετικές πρωτοβουλίες προκύπτουν μετά από διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

«Με την υπογραφή του 1ου Μνημονίου και την υπαγωγή της χώρας σε επιτήρηση, αναγνωρίζουμε όλοι ότι έχουμε μπει σε μία περίοδο έκτακτης νομοθετικής λειτουργίας. Η χρήση της εσπευσμένης νομοθετικής διαδικασίας έχει ενταθεί όσο ποτέ άλλοτε. Και αυτό γιατί οι βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες προκύπτουν μετά από διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, με εκατέρωθεν συμβιβασμούς μεταξύ αυτών και των ελληνικών αρχών αλλά και των θεσμών μεταξύ τους», είπε και πρόσθεσε ότι με δεδομένο ότι ο τελικός συμβιβασμός προκύπτει συνήθως λίγο πριν τις συνεδριάσεις του «Eurogroup», σε ασφυκτικές προθεσμίες, «καθίσταται μονόδρομος η προσφυγή στις επείγουσες και κατεπείγουσες διαδικασίες του Κανονισμού της Βουλής για την ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων, που συνήθως είναι ογκώδη και περιέχουν διατάξεις πολλών υπουργείων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ