ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οδηγία Μαξίμου: Συμφωνία πάση θυσία ακόμη και χωρίς οριστική λύση για το χρέος

Οδηγία Μαξίμου: Συμφωνία πάση θυσία ακόμη και χωρίς οριστική λύση για το χρέος
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Ρώμη κατά τη διάρκεια των εορτασμών της 60ης επετείου της υπογραφής της Συνθήκης της Ρώμης Franco Origlia / Stringer - Getty Images/Ideal Images

"Βρισκόμαστε στον τελευταίο γύρου των μαραθωνίου, που ονομάζεται δεύτερη αξιολόγηση", τόνισε στο CNN Greece πρωτοκλασάτο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που μετέχει στις διαπραγματεύσεις. "Όλοι μέσα στη αίθουσα του Hilton ακούσαμε το καμπανάκι της τελευταίας στροφής. Τελειώνουμε!".

Και έχει δίκιο. Η εντολή από το Μαξίμου, αλλά και από τον υπουργό Οικονομικών, ήταν συγκεκριμένη και σαφής: Οποιαδήποτε καθυστέρηση, από εδώ και πέρα, θα είναι σε βάρος της ανάπτυξης. Η τεχνική συμφωνία (SLA) πρέπει να κλείσει άμεσα, το ίδιο, ευελπιστούν, και οι συζητήσεις για το χρέος, ανάμεσα σε ΔΝΤ και Βερολίνο, που, όμως, είναι ιδιαίτερα δύσκολες και επίπονες. "Ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος, μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου, για να ολοκληρωθεί και η συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος", μας επεσήμανε ο συνομιλητής μας.

Η κυβέρνηση χρειάζεται και τις δύο συμφωνίες προκειμένου να προχωρήσει η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης -το γνωστό QE. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνεδριάζει στις αρχές Ιουνίου και άρα για να υπάρξουν πιθανότητες ένταξης θα πρέπει ο μαραθώνιος να μετατραπεί σε σπριντ για να προλάβει η κυβέρνηση το QE. Όλα, όμως, εξαρτώνται από την απόφαση του Ταμείου. Αν έχει αποφασίσει να μείνει, τουλάχιστον έως το τέλος του ελληνικού προγράμματος, τότε θα πρέπει, μετά το Eurogroup, να τρέξει η συζήτηση για το χρέος. Αναλυτές εκτιμούν, και αυτό είναι σε γνώση του Μαξίμου, ότι το ΔΝΤ ναι μεν θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τα μέγιστα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ωστόσο ποτέ δεν θα δυναμιτίσει το προεκλογικό κλίμα ή θα δημιουργήσει κλίμα έντασης εναντίον της Α. Μέρκελ.

tsipras merkel

EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONNETI

Το ορόσημο του καλοκαιριού

Άρα, τόνιζαν, από την κυβέρνηση, ό,τι είναι να συμβεί με το χρέος πρέπει να γίνει άμεσα, έως τις αρχές / μέσα Ιουνίου -"μετά το ελληνικό ζήτημα θα αποσυρθεί από την επικαιρότητα λόγω εκλογών στη Γερμανία", ήταν το συμπέρασμα στελέχους του υπουργείου Οικονομικών.

Γι' αυτό και η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει τις ημερομηνίες που εξαρτώνται από αυτή. Κλείσιμο του SLA μέχρι τη Δευτέρα το αργότερο, παράλληλα προετοιμασία του σχετικού νομοσχεδίου, κατάθεση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Βουλή, επιτροπές, συζήτηση και ψήφιση εντός δύο ημερών, με την διαδικασία του επείγοντος. Σε μια -δυο μέρες μετά τις 15 Μαΐου υπολογίζεται όλα πρέπει να έχουν τελειώσει. Θα ακολουθήσει η σχετική μετάφραση και το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα επικυρώσει την τεχνική συμφωνία.

Επειδή, όμως, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες αν η κυβέρνηση δεν προλάβει την ένταξη στο QE στις αρχές Ιουνίου (κυρίως γιατί δεν θα υπάρχει συμφωνία Βερολίνου - ΔΝΤ για το χρέος...), το "plan B", που απεύχεται η κυβέρνηση, προβλέπει κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με αστερίσκο στο χρέος προκειμένου να δοθούν στην κυβέρνηση τα χρήματα (7,4 δισ. ευρώ) για να μην χρεοκοπήσει η χώρα τον Ιούλιο. Αν ισχύει αυτό, τα πράγματα δυσκολεύουν για την οικονομία καθώς η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση θα καθυστερήσει υπερβολικά (μετά τον Οκτώβριο...) και η οικονομία θα καθηλωθεί -ο στόχος της ανάπτυξης θα φαντάζει μακρινό όνειρο. Για την ώρα στόχος είναι το SLA. Γι' αυτό, όπως περιγράφει κορυφαίο στέλεχος, "τρεχάτε ποδαράκια μου" μέχρι και την Κυριακή το βράδυ!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ