ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι Σόιμπλε-Βαρουφάκη και το σχέδιο για προσωρινό Grexit

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι Σόιμπλε-Βαρουφάκη και το σχέδιο για προσωρινό Grexit
Eurokinissi/φώτο αρχείου

Τους αποκαλυπτικούς διαλόγους του με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πριν το Eurogroup της 11ης Μαΐου του 2015 παραθέτει στο νέο του βιβλίο, «Adults in the Room», ο πρώην ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Ξέρω ότι ο πρωθυπουργός σου μιλάει όλη την ώρα μαζί της», φέρεται να είπε ενοχλημένος ο κ. Σόιμπλε για τις συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ. «Γιατί μιλάει μαζί της τόσο πολύ; Για ποιο πράγμα; Τι περιμένει από εκείνη; Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να του δώσει!», γράφει ο κ. Βαρουφάκης παραθέτοντας, αυτό που ο ίδιος χαρακτηρίζει, την υπέρβαση των ορίων από πλευράς του Γερμανού ομολόγου του.

Στο βιβλίο του, που αναμένεται να κυκλοφορήσει αυτή την εβδομάδα, το πολυσυζητημένο πρόσωπο της ελληνικής πολιτικής σκηνής, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή», αποτυπώνει την ευχαρίστηση του Σόιμπλε για την πιθανότητα – τότε – διεξαγωγής δημοψηφίσματος και γράφει: «Χάρηκα πολύ που άκουσα τον πρωθυπουργό σου να αναφέρει την πιθανότητα δημοψηφίσματος. Αλλά πρόσεξε. ... Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία είναι υπέρ του ευρώ. Πρέπει να τους πείτε πως αν θέλουν το ευρώ, πρέπει να δεχθούν το μνημόνιο».

Η απάντηση του Έλληνα υπουργού ήταν καταπέλτης για τις «αποτυχημένες πολιτικές που υπονομεύουν το μέλλον της χώρας». Όμως, ο κ. Σόιμπλε επέμεινε: «Το μνημόνιο ως έχει, χωρίς αλλαγές. ‘Η τη δραχμή. Πρέπει να δεχθείτε το μνημόνιο, αν θέλετε το ευρώ».

Το σχέδιο του time-out από την Ευρώπη

«Όμως Βόλφγκανγκ», φέρεται πως συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης, «ως υπεύθυνοι ηγέτες πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να αποφύγουμε το Grexit. Δεν βλέπεις ότι το πρόβλημα με το μνημόνιο είναι ότι στερεί κάθε ελπίδα για ένα αξιοπρεπές μέλλον;».

image

(Reuters)

«Το μνημόνιο είναι καλό για τον λαό σας. Δεν θα σας αφήσει να ανακάμψετε», παραδέχθηκε ο Σόιμπλε, «Γι΄ αυτό χρειάζεστε το δημοψήφισμα. Για να γίνει αυτό ξεκάθαρο». Ακούγοντας σοκαρισμένος, όπως γράφει, την απάντηση του ομολόγου του, που ουσιαστικά μιλούσε για αποδόμηση της Ευρωζώνης, ο κ. Βαρουφάκης αναρωτήθηκε για το κατά πόσο ο συνομιλητής του θα μπορούσε να ελέγξει τις επιπτώσεις ενός πιθανού Grexit.

«Αυτό είναι σκέτη τρέλα. Θεωρώ πως είναι ένα λάθος ιστορικών διαστάσεων», του είπε για να απαντήσει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. «Μην το λες Grexit τότε. Δεν είναι ανάγκη να το σκέφτεσαι ως μόνιμη έξοδο. Σκέψου το σαν time-out. Βγαίνετε για λίγο, κατακτάτε την ανταγωνιστικότητά σας μέσω της υποτίμησης και έτσι επανακάμπτετε πολύ γρήγορα. Και μετά από έναν χρόνο περίπου... μπορείτε να ξαναμπείτε».

2235916

(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Η κυνική παραδοχή

Ο κ. Βαρουφάκης επιχείρησε να του εξηγήσει όλους τους κινδύνους τόσο για την Ελλάδα όσο και το ευρώ από το σχέδιο που του παρέθεσε για το μονοετές time-out, όμως ο συνομιλητής του δεν φάνηκε να συμφωνεί και αρκέστηκε σε ένα παράξενο – για την συγκυρία – κομπλιμέντο προς τον Έλληνα. «Μέσα στο Eurogroup είσαι ο μόνος που καταλαβαίνει ότι η Ευρωζώνη δεν είναι βιώσιμη». «Η Ευρωζώνη φτιάχτηκε με λάθος τρόπο. Πρέπει να αποκτήσουμε μια πολιτική ένωση, δεν υπάρχει αμφιβολία γι΄ αυτό».

«.... ο μόνος τρόπος να επιβιώσει η ένωση, το μόνο πράγμα που μπορεί να μας κρατήσει είναι περισσότερη πειθαρχία. Όποιος θέλει το ευρώ πρέπει να αποδεχθεί την πειθαρχία. Η Ευρωζώνη θα δυναμώσει πολύ αν ένα Grexit επιβάλει την πειθαρχία», παραδέχθηκε κυνικά.

«Δεν θα μπορέσετε να ελέγξετε την χαοτική διαδικασία που θα πυροδοτήσει το Grexit», του απάντησε ο κ. Βαρουφάκης. «Ξέχνα το προσωρινό time-out. Άπαξ και βγήκαμε, τελείωσε, είμαστε εκτός, και θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Σχεδιάζεις να απελευθερώσεις μια δυναμική που δεν μπορείς να ελέγξεις».

2244612

(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)

Η θέση της Άνγκελα Μέρκελ

«Μπορούμε να θωρακίσουμε καλύτερα το ευρώ όταν φύγετε, με τεράστια βοήθεια από εμάς προς εσάς, μετά ξαναγυρνάτε», είπε εκφράζοντας την διαφωνία του ο Β.Σόιμπλε.

Ρωτώντας ο έλληνας υπουργός κατά πόσο είναι ενήμερη η Άνγκελα Μέρκελ για το σχέδιο του προσωρινού time-out ο ομόλογός του αντέδρασε λέγοντας: «Αν σου απαντήσω σε αυτή την ερώτηση και το διαρρεύσεις, θα σε σκοτώσω με τα ίδια μου τα χέρια:».

Η καγκελάριος, όπως γράφει ο κ. Βαρουφάκης, ήξερε.

Οι αποκαλύψεις για Σαγιά και ο ρόλος του Παππά

Παράλληλα, ο πρώην ΥΠΟΙΚ κάνει και πολλές αποκαλύψεις για την κατάσταση εντός της κυβέρνησης και ρίχνει τα βέλη του σε ουκ ολίγες πλευρές. «Στις αρχές Μαΐου, κατά τη διάρκεια άλλης μιας σύσκεψης της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, ο Νίκος Παππάς με κατηγόρησε λέγοντας περιφρονητικά ότι έχω πάθει "εμμονή" με το δημόσιο χρέος.

"Φυσικά και έχω" του απάντησα. «Όταν είσαι αιχμάλωτος είναι καθήκον σου να αναπτύξεις εμμονή με την απόδραση», γράφει στο βιβλίο του αποκαλύπτοντας πως ο νυν υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ήταν αυτός που τον πίεσε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.

«Ο Σαγιάς προσέτρεξε σε βοήθεια του Παππά χρησιμοποιώντας το απίστευτο επιχείρημα ότι το χρέος δεν αποτελεί πρόβλημα όσο η Τρόικα χρηματοδοτεί την αποπληρωμή του. Βλέποντας ότι ο Αλέξης άκουγε καταβεβλημένος χωρίς να απαντά μου κατέστη προφανές ότι είχε πλέον αποκηρύξει όλα όσα είχαμε συμφωνήσει ήδη από το 2011.

2329406

(Η τελετή παραλαβής-παράδοσης του ΥΠΟΙΚ/Βαρουφάκης-Τσακαλώτος/EUROKINISSI-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Θυμάμαι να καθόμαστε με τον Ευκλείδη στο Μαξίμου, χαμογελώντας πικρά ο ένας στον άλλον, περιμένοντας την έναρξη κάποιας σύσκεψης, την ώρα που σε διπλανό δωμάτιο οι Σαγιάς και Χουλιαράκης, συνεπικουρούμενοι από τον Δραγασάκη, έκοβαν και έραβαν, έγραφαν και έσβηναν, ακόμα ένα προσχέδιο Συμφωνίας Τεχνικών Κλιμακίων (SLA) που θα παρέδιδαν στην τρόικα: στην πραγματικότητα ενός νέου, οικονομικά μη βιώσιμου, Μνημονίου, πανομοιότυπο με το προηγούμενο, πέραν κάποιων ελάχιστων φύλλων συκής και -το σημαντικότερο- πολύ λιγότερο δημοσιονομικά βιώσιμο. Το όλο σκηνικό εξέπεμπε θλίψη».

varo

(Reuters/Alkis Konstantinidis)

Ο θλιμμένος πρωθυπουργός

Όσο οι διαπραγματεύσεις προχωρούσαν τόσο ο Αλέξης Τσίπρας φαινόταν να θλίβεται, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη. «Καθώς πλησίαζε το τέλος Μαΐου ο Αλέξης εμφανιζόταν όλο και πιο νωχελικός, σε σημείο που έπαψε να κυριαρχεί, όπως προηγουμένως έκανε, των συσκέψεών μας. Το κενό έσπευσε, με την σιωπηλή συναίνεση των Δραγασάκη και Παππά, να καλύψει ο Σαγιάς».

Περιγράφοντας ένα ακόμη περιστατικό με πρωταγωνιστή τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Σπύρο Σαγιά ο κ. Βαρουφάκης γράφει:

«Όσο μιλούσα, ο Σαγιάς, που καθόταν δίπλα μου, άρχισε να επαναλαμβάνει ρυθμικά και σαρκαστικά την ίδια φράση: ‘Πρόταση ρήξης, πρόταση ρήξης, πρόταση ρήξης. Αυτό κάνεις. Προτείνεις την σύγκρουση’.

2322149

(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Έφτασα στα όρια της υπομονής μου. Χτύπησα το χέρι μου στο τραπέζι και του είπα ‘Άκου να σου πω. Δεν θα με ξαναδιακόψεις. Ούτε θα ξαναβάλεις λόγια στο στόμα μου διαστρέφοντας το νόημα των λεγόμενών μου. Η Τρόικα και τα κανάλια της τα καταφέρνουν πολύ καλά σε αυτό. Δεν χρειάζονται την βοήθειά σου. Αλλά ως εδώ. Αν διαφωνείς, να περιμένεις μέχρι να έρθει η σειρά σου για να εκφράσεις τις σκέψεις σου’.

‘Τώρα με τρόμαξες!’ είπε ο Σαγιάς με περίσσια ειρωνική επιθετικότητα.

Σπύρο, πρόσεχε, ολισθαίνεις στη σφαίρα της πολιτικής αλητείας’».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ