ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΝΔ προειδοποιεί πως η ΔΕΗ οδεύει στη χρεοκοπία

Η ΝΔ προειδοποιεί πως η ΔΕΗ οδεύει στη χρεοκοπία
EUROKINISSI

Μια ανάσα πριν την χρεοκοπία βρίσκεται η ΔΕΗ σύμφωνα με την πρόσφατη αξιολόγηση της S&P που σημειώνει ότι «η εταιρεία παραμένει σε αρνητική επιτήρηση εξαιτίας ανησυχιών για τη ρευστότητά της».

Το θέμα φέρνουν με ερώτηση τους στη Βουλή 42 βουλευτές της ΝΔ, ανάμεσα τους και οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι αναφέρουν ότι η ΔΕΗ κατατάσσεται στην κατηγορία CCC-, μια ανάσα δηλαδή πριν την οριστική στάση πληρωμών (Default). Θυμίζουν ότι τον Απρίλιο του 2014, η S&P κατέταξε τη ΔΕΗ στη βαθμίδα Β, δημιουργώντας θετικές προσδοκίες για το μέλλον της εταιρείας και καλύτερους όρους δανεισμού, με αποτέλεσμα το 2014 η εταιρεία να βγει στις αγορές ζητώντας 500 εκατ. χρηματοδότηση, προσφέρθηκαν πάνω από 2 δις ευρώ και τελικά δανείστηκε 700 εκατ. ευρώ, χωρίς καμία εξασφάλιση πέρα από την εταιρική αξιοπιστία.

Η ΝΔ κάνει λόγο για κακοδιαχείριση εκ μέρους της διοίκησης με αποκορύφωμα την πρόσληψη καλλιτεχνικού διευθυντή και προσθέτουν ότι ανεξήγητο παραμένει το γεγονός ότι, την ώρα που η εταιρεία θα έπρεπε να εξορθολογήσει το κόστος παραγωγής της, η κλειστή μονάδα παραγωγής ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου στο Κερατσίνι έχει «έξοδα λειτουργίας», με εκτιμώμενο κόστος άνω των 5.000.000 ευρώ ετησίως.

Οι βουλευτές της ΝΔ καλούν τον Γιώργο Σταθάκη να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Πόσοι είναι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα ορυχεία της ΔΕΗ που παραμένουν απλήρωτοι και για πόσους μήνες;
  • Πόσο στοιχίζει η «λειτουργία» της κλειστής μονάδας στο Κερατσίνι ετησίως και τί περιλαμβάνει αυτό το κόστος; Υπάρχουν και άλλες κλειστές μονάδες που επιβαρύνουν με «κόστος λειτουργίας» και πόση είναι αυτή η επιβάρυνση για τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΔΕΗ;
  • Παρακαλώ καταθέστε προς ενημέρωση των Βουλευτών και του Ελληνικού Λαού, το σχέδιο διάσωσης και ανάπτυξης της ΔΕΗ Α.Ε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ