ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ιταλία η απόφαση για το ελληνικό χρέος - Μπαίνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Στην Ιταλία η απόφαση για το ελληνικό χρέος - Μπαίνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/Φωτογραφία αρχείου

Μετά τις 16 Μαΐου ψηφίζονται τα μέτρα (θετικά και αρνητικά) στην Βουλή - και κανείς ούτε στην κυβέρνηση ούτε στην αντιπολίτευση, δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει πρόβλημα, τα μέτρα θα ψηφιστούν.

Λίγες μέρες νωρίτερα, το τριήμερο, 11-13 Μαΐου, στο γειτονικό μας Μπάρι της Ιταλίας θα έχει συνεδριάσει το επονομαζόμενο WashingtonGroup (με αφορμή τη σύνοδο των G7) όπου συμμετέχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ESM, Κομισιόν) καθώς και το ΔΝΤ. Αναμένεται να εξετάσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος -η ελληνική κυβέρνηση, όπως πάντα, θα κληθεί εκ των υστέρων να ενημερωθεί...

Πρόκειται για κρίσιμη συνεδρίαση και θα πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός ανάμεσα στο Ταμείο και το Βερολίνο -τα υπόλοιπα θα βρεθούν και τα σενάρια είναι αρκετά. Το επικρατέστερο σενάριο σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης είναι ότι το ΔΝΤ θα μπει στο πρόγραμμα (με την ημερομηνία λήξης της συμμετοχής του να ταυτίζεται με τη λήξη του ευρωπαϊκού μνημονίου, 20 Αυγούστου 2018) με ένα μικρό, τυπικό, χρηματικό ποσό που θα εξευρεθεί από την εξαγορά των παλαιότερων δανείων του ΔΝΤ από τον ESM. Από το δάνειο των περίπου 86 δισ. ευρώ δεν έχουν χρησιμοποιηθεί περί τα 21 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτά θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση προς το Ταμείο ότι σε κάθε περίπτωση θα εισπράξει τα χρήματά του αν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Στο Μπάρι θα συζητηθούν:

- Τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα κυμανθούν στο 3,5%, από 3 έως 5 χρόνια,

- Η επέκταση της περιόδου χάριτος των τοκοχρεολυσίων κατά 4 με 5 χρόνια,

- Η επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων κατά 10 με 15 χρόνια καθώς και

- Η εξομάλυνση των τοκοχρεολυσίων κάθε χρόνου προκειμένου το συνολικό ποσό που θα καταβάλλει η χώρα να μην ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ το χρόνο.

Δέκα μέρες μετά, στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, θα οριστικοποιηθούν, σε αδρές γραμμές, τα μέτρα για το χρέος προκειμένου οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης για να πληρωθούν ομόλογα ύψους 7,4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο -την απόφαση του Eurogroup, πάντα, ακολουθούν αρκετές μέρες γραφειοκρατίας.

Σπάνια υπήρχε τόση αισιοδοξία μεταξύ των ευρωπαίων ότι το ΔΝΤ θα μπει τελικά στο πρόγραμμα με το Ταμείο, βέβαια, να επιμένει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει από τώρα να ανακοινώσουν τα μέτρα ή την στρατηγική τους για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Μέτρα που θα εφαρμοστούν με το τέλος του ελληνικού προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018. Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ, μάλιστα, έχει ήδη υπολογίσει πως μπορεί να απομειωθεί το ελληνικό χρέος, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αναλάβει ο ESM τα δάνεια που έχει δώσει προς την Ελλάδα, έως σήμερα, το ΔΝΤ.

Ακόμα, όμως και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται (συγκρατημένα) αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας. "Η Ελλάδα εξελίσσεται καλύτερα από ότι πριν από ένα ή δύο χρόνια. Αποδίδουν σήμερα", τόνισε, "καρπούς οι μεταρρυθμίσεις". Εξακολουθεί, βέβαια, να διατυπώνει τη μόνιμη αντίθεσή του για "φτηνό χρήμα" (την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η ΕΚΤ) σημειώνοντας ότι "υπάρχουν ενδείξεις από κύκλους της ΕΚΤ ότι σταδιακά θα τερματιστεί η πολιτική του υπερβολικά φθηνού χρήματος. Αυτός είναι ο σωστός δρόμος". Διαφωνία για την ποσοτική χαλάρωση που κρατά χαμηλά τα επιτόκια, γεγονός που επηρεάζει τις συντάξεις των γερμανών, σχολιάζει σκωπτικά στέλεχος της κυβέρνησης στο CNN Greece.

"Για την ώρα δεν πρέπει να ανησυχούμε για το πότε θα καταργηθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αλλά για το πότε θα ενταχθεί η χώρα μας! Όλα τα άλλα έπονται..." σημειωνει το ίδιο στέλεχος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ