ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δραγασάκης: Το τέλος των μνημονίων δεν θα γίνει αυτόματα

Δραγασάκης: Το τέλος των μνημονίων δεν θα γίνει αυτόματα
EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με το θέμα των «κόκκινων» δανείων έκρουσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

«Το ζήτημα επίλυσης των "κόκκινων" δανείων έχει χαρακτήρα του «κατεπείγοντος» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης τονίζοντας την ανάγκη να μην υπάρξει καθυστέρηση.

Μιλώντας σε συνέδριο για τα «κόκκινα» δάνεια, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι «το τέλος των μνημονίων δεν θα έρθει αυτόματα ως τυπική διαδικασία το καλοκαίρι 2018, αλλά θα κριθεί από το τι θα κάνουμε από τώρα ως τότε. Χρειάζονται ιεραρχήσεις, συντονισμός και σκληρή δουλειά για να οργανώσουμε από τώρα σε νέες βάσεις την πολιτική μας ζωή μετά το 2018».

Όπως επεσήμανε, κορυφαία προτεραιότητα της επόμενης περιόδου είναι «η δραστική μείωση της ανεργίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

«Προσφέροντας λύση στο πρόβλημα της υπερχρέωσης και σπάζοντας το φαύλο κύκλο της, ενισχύουμε τον εθνικό στόχο κατά της ανεργίας. Η ρύθμιση χρεών στηρίζει την παραγαγωγική ανασυγκρότηση και τη βιώσιμη/κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα που δημιουργεί θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε.

«Μικρομεσαίες επιχειρήσεις = βάση οικονομίας. Επιλύοντας τα κόκκινα δάνεια, δίνουμε ανάσα επιβίωσης σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες», είπε.

«Ανοίγει ο δρόμος για έξοδο απο τα μνημόνια»

Αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονταν στις διαφωνίες μεταξύ των δανειστών «και στις παράλογες απαιτήσεις ορισμένων εξ αυτών».

Ωστόσο τόνισε ότι η συμφωνία, σε συνδυασμό με τα μέτρα για το χρέος «ανοίγει τον δρόμο για έξοδο από τα μνημόνια και το καθεστώς της επιτροπείας.

Αναφορικά με την στάση της αντιπολίτεσης για τα αντίμετρα τόνισε ότι «η υποτίμηση των "αντίμετρων" από άγνοια ή αντιπολιτευτική τακτική, παραγνωρίζει ότι αυτά απαντούν σε πραγματικά κοινωνικά προβλήματα».

«Εάν όλα αυτά τα χρόνια είχε διεκδικηθεί και επιτευχθεί η αρχή "δημοσιονομικής ουδετερότητας", το κοινωνικό κόστος θα ήταν πολύ μικρότερο», πρόσθεσε.

Έκανε λόγο για «ασυμμετρία σχέσεων στην Ευρωζώνη», καταλογίζοντας στους Ευρωπαίους δανειστές ότι «συμπεριφέρονται, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, ως δανειστές παρά ως εταίροι». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι «για την υπέρβαση της ασύμμετρης σχέσης χρειαζόμαστε ισχυρό εσωτερικό κοινωνικό μέτωπο, με την κοινωνία καλά πληροφορημένη και ενεργή».

Τέλος υποστήριξε ότι: "Το τέλος των μνημονίων δεν θα έρθει αυτόματα ως τυπική διαδικασία το καλοκαίρι 2018, αλλά θα κριθεί από το τι θα κάνουμε από τώρα ως τότε. Χρειάζονται ιεραρχήσεις, συντονισμός και σκληρή δουλειά για να οργανώσουμε από τώρα σε νέες βάσεις την πολιτική μας ζωή μετά το 2018"

ΔΗΜΟΦΙΛΗ