ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Απαράδεκτη η διαρροή της απόφασης για τους συμβασιούχους

Τζανακόπουλος: Απαράδεκτη η διαρροή της απόφασης για τους συμβασιούχους
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, εξαπολύοντας παράλληλα σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος νωρίτερα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στήνει εμπόριο ελπίδας.

Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως κατατίθεται άμεσα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με στόχο η ψήφισή τους να έχει γίνει μέχρι τις 18 Μαΐου, επισημαίνοντας πως μετά την επιτυχή κατάληξη της τεχνικής συμφωνίας για τη 2η αξιολόγηση, συνεχίζουμε με τα επόμενα βήματα για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ώστε να αποφασισθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα ενεργοποιηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος, τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υπουργός Επικρατείας, προσθέτοντας πως «ευελπιστούμε ότι η δυναμική της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, θα οδηγήσει σε μια συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

Επιπλέον ξεκαθάρισε πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αίρεση στο εσωτερικό του κειμένου του νόμου σχετικά με την μη εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί σε περίπτωση μη εφαρμογής μέτρων για το χρέος, σημειώνοντας πάντως πως η μη εφαρμογή τους συνιστά σαφή και πολιτική δέσμευση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επαναδιαπράγματευσης των μέτρων που συμφωνήθηκαν, είπε πως η δημοσιονομική πολιτική εξαρτάται από τα δημοσιονομικά αποτελέσματα και από τη διαμόρφωση της πολιτικής συνθήκης τη στιγμή που θα συζητείται η δημοσιονομική πολιτική κι επανέλαβε πως «αυτή τη στιγμή αυτό που σαφές είναι πως τα μέτρα που έχουμε συμφωνήσει δεν θα εφαρμοστούν εφόσον δεν εφαρμοστούν τα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους».

«Σε κάθε περίπτωση, η χώρα περνά σε μια περίοδο σταθερότητας, με σημάδια σταδιακής ανάκαμψης να κάνουν ήδη την εμφάνιση τους», είπε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αξιοποιώντας τα στοιχεία αποκλιμάκωσης της ανεργίας αφενός, το «ράλι» των ελληνικών ομολόγων αφετέρου, αντέτεινε ότι «αν αυτά τα στοιχεία ανάκαμψης και ανάκτησης της εμπιστοσύνης είχαν προκύψει επί διακυβέρνησης της ΝΔ, το αφήγημα του success story θα είχε πάρει μορφή γενικευμένης επικοινωνιακής υστερίας. Ευτυχώς όμως -συνέχισε- για τη χώρα, η σημερινή κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να στήσει επικοινωνιακά αφηγήματα, ούτε να προκαλεί το κοινό αίσθημα με success stories. Αντιθέτως παραμένουμε αυστηρά προσηλωμένοι στη σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει για τον τερματισμό της λιτότητας και την έξοδο από την επιτροπεία. Δικός μας στόχος είναι να αξιοποιήσουμε την ανάκτηση της εμπιστοσύνης ώστε να βάλουμε τις βάσεις για την ανάκτηση της εργασίας αλλά και την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους».

Αναφερόμενος στις προβλέψεις της Κομισιόν που υποβαθμίζουν τον στόχο της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2017, ο υπουργός Επικρατείας εξήγησε ότι το α’ τρίμηνο του 2017 υπήρξαν καθυστερήσεις στην ανάκαμψη της οικονομίας, πράγμα που οδηγεί την Κομισιόν να αναθεωρεί ελαφρά προς τα κάτω τις προβλέψεις της. «Δεν θέτει σε κίνδυνο ούτε το χρονοδιάγραμμα ούτε τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 2017 που με στασιμότητα τοποθετείται στο 2%» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ, τη χαρακτήρισε «απαράδεκτη», στηλιτεύοντας παράλληλα την δημοσιοποίησή της στον Τύπο «αν και δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους φαινόμενα παρουσιάζονται επιδρώντας αρνητικά στο ίδιο το κύρος της Δικαιοσύνης που οφείλει να προστατεύει πρώτα και κύρια η ίδια τον εαυτό της από την προσπάθεια πολιτικής αξιοποίησης των αποφάσεων της».

Ταυτόχρονα κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προχώρησε σε μια «απαράδεκτη» ανακοίνωση, κι ότι επιδεικνύει «χαιρεκακία» σε ένα θέμα που οι κυβερνήσεις του κόμματός του προκάλεσαν. Μια ανακοίνωση, συμπλήρωσε ο Δ. Τζανακόπουλος, που «έσφυζε από χαιρεκακία εναντίον των εργαζομένων ομήρων, που ο ίδιος και το σύστημα που υπηρέτησε και συνεχίζει να υπηρετεί, δημιούργησαν».

Επί της ουσίας της υποθέσεως, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης μετέφερε τη δέσμευσή της ότι: «Θα αναλάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία νομοθετική ή άλλη για την καταβολή των δεδουλευμένων του συνόλου των συμβασιούχων». Επίσης, ότι «θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα με σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα όσο και στο Ενωσιακό Δίκαιο για την απαλλαγή χιλιάδων εργαζομένων από την ιδιότυπη ομηρεία που τους είχε επιβάλει το πελατειακό σύστημα που οικοδομήθηκε στη χώρα με ευθύνη των Κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

Όμως, συμπλήρωσε, «το σύνολο του πολιτικού κόσμου θα κληθεί σύντομα να πάρει σαφή και συγκεκριμένη θέση».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι γίνεται προκειμένου ο πρωθυπουργός να συμμετάσχει στις εργασίες του One Belt One Road, αντικείμενο του οποίου είναι, όπως τόνισε, «οι νέες δυνατότητες που διαμορφώνονται στο 'δρόμο του Μεταξιού' και μεταφράζεται σε ένα project της κινεζικής πλευράς για επενδύσεις ύψους 1 τρις ευρώ την επόμενη 10ετία σε μια σειρά από χώρες».

Μάλιστα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έδωσε είδηση στη συνέχεια λέγοντας ότι θα υπογραφεί ειδικότερα, ελληνοκινεζική συμφωνία για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε μια σειρά από θέματα όπως ενέργεια, ψηφιακή πολιτική, νέες τεχνολογίες, υποδομές και χρηματοπιστωτικός τομέας.

Κατά την παρουσία του στην κινεζική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας, τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.

Ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε ότι στο περιθώριο του φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός, θα έχει σειρά επαφών, μεταξύ άλλων, με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ