ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρες και υψηλοί τόνοι στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο

Κόντρες και υψηλοί τόνοι στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο (18-5-2017) EUROKINISSI/ΣΤΟΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Κόντρες, υψηλοί τόνοι και σφοδρές αντιπαραθέσεις «συνθέτουν» το κλίμα που επικρατεί στη Βουλή, στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα και αντίμετρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, προκειμένου να κλείσει η β’ αξιολόγηση.

Η αναφορά του πρωθυπουργού ότι τα νέα είναι πολύ θετικά όσον αφορά τη συμφωνία για το χρέος που αναμένουν στην κυβέρνηση να επιτευχθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, που ίσως τον αναγκάσουν τα φορέσει και γραβάτα, προκάλεσε ποικίλα σχόλια.

«Έρχεται ο πρωθυπουργός στη Βουλή και μιλάει στους δημοσιογράφους- που είναι αλήτες, ρουφιάνοι δημοσιογράφοι, που βρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ- και τους λέει "to good to be true"- είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, για το δάνειο. Να σας πω εγώ ως δημοσιογράφος τι συμβαίνει; Το true to be good. Είναι πολύ αληθινό για να είναι καλό» σχολίασε η Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ που είπε απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση: «Ήρθατε ως ελπίδα και πέσατε ως ακρίδα».

Ιδιαίτερα καυστική ήταν και η Σοφία Βούλτεψη από τη ΝΔ. «Ο κ. Τσίπρας μας είπε πρώτα ότι δεν ψηφίσει μέτρα, χωρίς χρέος. Μετά μας είπε πως ψηφίζει μέτρα για να πάρει το χρέος. Τώρα λέει πως αν δεν πάρει το χρέος θα ξεψηφίσει. Μετά λέει ότι θα φορέσει γραβάτα, αυτάρεσκα, γιατί δήθεν θα πάρει κάτι για πρώτη φορά, για το χρέος. Σιγά! Όλα για πρώτη φορά τα κάνετε. Γραβάτα μπορεί να φορέσει για πρώτη φορά, τη φόρεσε και ο κ. Παππάς άλλωστε στην Αμερική. Αλλά είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση κόβει τόσα πολλά επιδόματα», ήταν τα λόγια της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα επικριτικά σχόλια της αντιπολίτευσης απάντησε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου που είπε προς την αντιπολίτευση ότι είναι πιο απαισιόδοξη και από το ΔΝΤ.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν στο βημα ήταν η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, κάνοντας λόγο για λαίλαπα καταστροφολογίας που απογειώνεται αυτές τις ημέρες με στόχο την συλλογική αμνηστία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Παραδέχθηκε ότι πρόκειται για μια δύσκολη συμφωνία και στράφηκε κατά εκείνων που λοιδορούν το αντίμετρο των σχολικών γευμάτων. «Ντροπή σας πορφυρογέννητοι των κολλεγίων να μιλάτε για συσσίτια, όταν εσείς τα λέγατε γεύματα στα κολλέγια», είπε προκαλώντας αντιδράσεις.

«Κάνετε όπως τα συμπαθέστατα χάμστερ, απλώς τρέχουν και δεν κινούνται και δεν βλέπουν κι έξω να καταλάβουν ότι δεν μετακινούνται», είπε προς την αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς το βράδυ της Τετάρτης και αναφερόμενος στα αντίμετρα που η ΝΔ αποκαλεί «πέτσινα», είπε: «Τα δικά μας αντίμετρα πέτσινα, τα δικά σας μεταξωτά, όμως τα μεταξωτά αντίμετρα θέλουν και επιδέξια διαπραγμάτευση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ