ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ικανοποίηση στο Μαξίμου για την ψηφοφορία –Αισιοδοξία για το χρέος

Ικανοποίηση στο Μαξίμου για την ψηφοφορία –Αισιοδοξία για το χρέος
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Η ικανοποίηση είναι πρόδηλη, από χτες το βράδυ, τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στους στενούς του συνεργάτες για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου.

Η κυβερνητική πλειοψηφία βγήκε αλώβητη από μια ψηφοφορία που θεωρούταν δύσκολη. Ταυτόχρονα, το Μαξίμου εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις εντυπώσεις απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Όλα πήγαν σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας», είπε στο CNN Greece αξιωματούχος του Μαξίμου. «Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή έγινε σαφές ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική απέναντι στον Τσίπρα», προσέθεσε. Υπενθυμίζουμε ότι στο CNN Greece επανειλημμένως είχαμε επισημάνει τη σιγουριά του Μαξίμου για την ψηφοφορία, όταν άλλοι «έβλεπαν» εξέγερση των 53...

Τα στηρίγματα του Τσίπρα

Οι πυλώνες της ομιλίας του Αλέξη Τίπρα αποτελούν ουσιαστικά και τους πυλώνες της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα. Αναλυτικά:

- Υπάρχει ορατή διέξοδος από το Μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018.

- Τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν. Η συμφωνία δεν φέρνει παραπάνω λιτότητα.

- Το χρέος θα ρυθμιστεί κι επομένως ανοίγει καθαρό δημοσιονομικό μονοπάτι για τα επόμενα χρόνια.

- Η ανάκαμψη της οικονομίας ξεκινάει πολύ σύντομα.

- Η Αριστερά εγγυάται ότι η ανάκαμψη θα συνδυαστεί με την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.

- Η Νέα Δημοκρατία κινδυνολογεί, δεν έχει πρόταση και είναι αναξιόπιστη.

Παράλληλα στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί αναλλοίωτο το «ηθικό πλεονέκτημα» απέναντι στη ΝΔ, παραμένοντας έξω από το διεφθαρμένο παλαιοκομματικό σύστημα.

Όλα για το χρέος

Αν, βέβαια, δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος, το κυβερνητικό αφήγημα καταρρέει και οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι, πλέον, απρόβλεπτες. Η κυβέρνηση τα έδωσε όλα για το χρέος και σε περίπτωση που δεν το πάρει, μένει πολιτικά μετέωρη. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι ο πρωθυπουργός, στη δήλωσή του, μετά την ψηφοφορία, απευθύνθηκε στους δανειστές:

«Με το αποτέλεσμα και της σημερινής ψηφοφορίας η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Τώρα είναι η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών.Είναι η σειρά τους να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους, στο ακέραιο, όπως κάναμε κι εμείς. Αναμένουμε και δικαιούμαστε, από τη συνεδρίαση του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού».

Οι διαφοροποιήσεις

Το Μαξίμου δεν θεωρεί ότι υπάρχει θέμα με την Τασία Χριστοδουλοπούλου. Η κ. Χριστοδουλοπούλου δήλωσε παρούσα στο άρθρο 56 που διευκολύνει τις απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Η ίδια είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό, ενώ επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους για την επιλογή της: «Η θέση μου είναι καθαρή. Δεν θα πλήξω την κυβέρνηση, καταψηφίζοντας την κυβέρνηση, ούτε προτίθεμαι να δώσω «όπλα» σε κανέναν και για τίποτα. Σ' αυτήν τη δύσκολη στιγμή για όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η επιλογή αυτής της ατομικής διαφοροποίησης, αποτελεί μια δική μου εσωτερική ανάγκη, να τιμήσω τον πρόωρα χαμένο αδελφό μου, Αγησίλαο Χριστοδουλόπουλο, συνδικαλιστή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και αντιπρόεδρο της ΟΙΕΛΕ μέχρι το θάνατο του».

Η περίπτωση Φίλη, πιθανόν, να παρουσιάζει μεγαλύτερο... εσωκομματικό ενδιαφέρον. Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς μπορεί να είπε «ναι» σε όλα, αλλά κατέγραψε μια συνολικά διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης. Η φράση «με την ψήφιση των σημερινών μέτρων φτάνουμε στα όρια έναντι των πεποιθήσεων της Αριστεράς, αλλά και των αντοχών της κοινωνίας», δείχνει ότι η τροχιά του Νίκου Φίλη είναι αποκλίνουσα από αυτήν του Μαξίμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ