ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Παυλόπουλου προς την Τουρκία: Η πόρτα προς τη Δύση είναι η Ελλάδα (vid)

Μήνυμα Παυλόπουλου προς την Τουρκία: Η πόρτα προς τη Δύση είναι η Ελλάδα (vid)
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας σε ομογενείς της Κωνσταντινούπολης.

«Η Τουρκία μέσα από την ιστορία της πρέπει να καταλάβει ότι το παράθυρο και η πόρτα της προς τη Δύση είναι η Ελλάδα και είμαστε απόλυτα ειλικρινείς και θα συνεχίσουμε να το αποδεικνύουμε» διαμήνυσε ο κ. Παυλόπουλος, τονίζοντας πως οι Έλληνες επιθυμούμε την ειρηνική συμβίωση.

«Έχουμε μια νόμιμη σκοπιμότητα, τη σκοπιμότητα της ειρήνης, της ειρηνικής συμβίωσης, γιατί χωρίς αυτήν όλοι έχουμε να χάσουμε, κανείς δεν έχει να κερδίσει». «Αυτό συμβολίζετε εσείς η υπομονή σας, το ήθος σας», πρόσθεσε.

Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε το ήθος και την υπομονή των Ελλήνων που ζουν στην Κωνσταντινούπολη και κάλεσε την Άγκυρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να σεβαστεί όλους εκείνους τους κανόνες που την καθιστούν ένα κράτος το οποίο έχει αυτή την πρόοδο. «Ζείτε σε ένα κράτος το οποίο το σέβεστε στο ακέραιο, μολονότι πολλά θα έχετε να πείτε για το πώς ως πολίτες υποστήκατε αυτά που υποστήκατε. Αλλά σε αυτό το κράτος στο οποίο είστε πολίτες, οι περισσότεροι αποδεικνύετε καθημερινά ότι όσο περισσότερο σας σεβαστεί τόσο καλύτερα για εκείνο. Γιατί εσείς, ως Έλληνες στην ψυχή, αλλά και ως Έλληνες πέρα από την ψυχή και στην καταγωγή, εκφράζετε όλο τον ευρωπαϊκό και δυτικό πολιτισμό» υπογράμμισε.

Ο κ. Παυλόπουλος απευθύνοντας χαιρετισμό είπε προς τους ομογενείς: «Όσο περισσότερο σας σέβεται το κράτος, εκείνο το οποίο σας φιλοξενεί τόσο περισσότερο αποδεικνύει ότι (το κράτος αυτό) είναι άξιο να είναι στραμμένο προς τη Δύση και να προσδοκά την πορεία του προς τη Δύση, και ιδίως προς την Ευρώπη». «Εμείς οι Έλληνες επιθυμούμε διακαώς, το έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους, και εγώ δεν παύω να το δηλώνω, το επιθυμούμε εμείς οι Έλληνες, η Τουρκία να είναι πάντα στραμμένη προς τη Δύση, προς την Ευρώπη», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κάλεσε μάλιστα τη γείτονα «να κάνει όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις και να σεβαστεί όλους εκείνους τους κανόνες που την καθιστούν ένα κράτος το οποίο έχει αυτή την πρόοδο» και συμπλήρωσε πως «εάν είναι κάτι που θα θεμελιώσει την καλή μας γειτονία και την ειρήνη, εκείνο που θα μας ενώσει αντί να μας χωρίσει είναι αυτή η πορεία, αυτός ο κοινός πολιτισμός που θα πρέπει να αποκτήσουμε σταδιακά».

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «αυτές τις Θερμοπύλες πολιτισμού, τις οποίες φυλάσσετε εδώ, το αποδεικνύετε, και σας το αναγνωρίζουμε και το αναγνωρίζουμε απόλυτα. Αυτό σηματοδοτεί η εδώ παρουσία μου σήμερα, δεν είμαι σε επίσημη επίσκεψη άδραξα αυτή την ευκαιρία για να βρεθώ εδώ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ