ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Λύση για το χρέος κι όποτε είναι ας έρθει

Τσίπρας: Λύση για το χρέος κι όποτε είναι ας έρθει
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

"Λύση να είναι και όποτε είναι να έρθει", τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, μετά από τη συνάντησή του με τον Εσθονό ομόλογό του Γιούρι Ράτας.

Όσο πιο γρήγορα έρθει η λύση τόσο το καλύτερο, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση παλεύει για λύση μέσα στον Ιούνιο, ακόμα κι αν αυτό πάει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 22ας του μηνός.

"Προσδοκούμε ανάληψη πρωτοβουλίας μέσα στον Ιούνιο, πριν δηλαδή αναλάβει η Εσθονία την προεδρία την πρώτη Ιουλίου για οριστική διευθέτηση της κρίσης μέσα από καθαρή λύση απομείωσης του χρέους", επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Εσθονό πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, σημειώνοντας πως είναι δίκαιη η αναθεώρηση του Δουβλίνου, με τον Γιούρι Ράτας να τονίζει από την πλευρά του πως "πρέπει να δείξουμε ότι η ΕΕ είναι ενωμένη και πρέπει να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις".

180358771


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε πως είναι κυρίαρχο ζήτημα «η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο με αποφασιστικότητα, παρά τις τουρκικές προκλήσεις».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας για την επίλυσή του στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την απογοήτευσή του για την παρελκυστική στάση της Τουρκίας, η οποία δεν κάνει -όπως σημείωσε- βήματα βελτίωσης σε σημαντικά θέματα.

Επανέλαβε το δίκαιο αίτημα της Αθήνας για δίκαιη και βιώσιμη λύση, σημειώνοντας πως το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα. "Και υπ’ αυτή την έννοια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να είναι απόλυτα ενημερωμένοι και να φροντίσουν το επόμενο διάστημα, ώστε να έχουμε τις καλύτερες δυνατές εξελίξεις, να μείνει ο διάλογος ανοιχτός, αλλά να γίνουν και ουσιαστικά βήματα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη, όπως είπε ο πρωθυπουργός, περίοδο. Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Εσθονό ομόλογο του για τις επαφές που είχε, αλλά και εκείνες που έπονται με ηγέτες των Βαλκανικών χωρών, με στόχο τη σταθερότητα της περιοχής χωρίς εξάρσεις εθνικιστικές, αλλά με συζητήσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Ο Εσθονός πρωθυπουργός Γιούρι Ράτας, από την πλευρά του, σημείωσε τις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών, που πηγάζουν τόσο από το γεγονός ότι είναι χώρες- μέλη της ΕΕ, αλλά είναι και συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ μπορεί και θα δείξει ότι είναι ενωμένη και πως όλοι μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για να έχουμε αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών.

"Πιστεύω πως είναι θεμελιώδους σημασίας να δείξουμε ότι η ΕΕ, το 2017, είναι ενωμένη και δουλεύει αποτελεσματικά. Θα χρειαστεί να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, όμως είναι πιο σημαντικό να φέρουμε θετικά αποτελέσματα. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι ξέρουμε πως πρέπει να δείξουμε ξανά και ξανά και ξανά ότι η ΕΕ είναι ένα πολύτιμο κομμάτι της καθημερινής ζωής όλων των πολιτών μας και αποτελεί την απάντηση στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε σήμερα", τόνισε.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε: "Χρειάζομαι τη συνεργασία σου Αλέξη, και όλων των συναδέλφων μου στην Ευρώπη, για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση, την προσφυγική κρίση και την τρομοκρατία. Για να αναβαθμίσουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και να συνεχίσουμε να ζούμε στο ευρωπαϊκό πλαίσιο".

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα Γιώργος Κατρούγκαλος, ο γενικός γραμματέας ψηφιακής πολιτικής Γιάννης Ταφύλλης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για ευρωπαϊκά θέματα Παναγιώτης Παυλόπουλος καθώς και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Η Ελλάδα και η Εσθονία έχουν υπογράψει ήδη από το 2013 μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το οποίο ωστόσο δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ. Σήμερα κατά τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών αποφασίστηκε η εντατικοποίηση της συνεργασίας και η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου μνημονίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ