ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Μαξίμου σε αναζήτηση νέου αφηγήματος και η προαναγγελία Παππά

Το Μαξίμου σε αναζήτηση νέου αφηγήματος και η προαναγγελία Παππά
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/Φωτογραφία αρχείου

Μετά την αποτυχία του Eurogroup της 22ης Μαΐου να καταλήξει σε συμφωνία για το χρέος, η κυβέρνηση επιδόθηκε σε μια εργώδη επιχείρηση διεθνών επαφών προκειμένου να αλλάξει την εικόνα εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι το ηχηρό «nein» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν πρόκειται να μεταβληθεί σε «ja». Επομένως, για να παραφράσουμε τον μεγάλο Καβάφη, αποχαιρέτα το χρέος που χάνεις. Και μαζί με το χρέος, αποχαιρέτα και το QE!

Η ρύθμιση, όμως, του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο, σε συνδυασμό με το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, αποτέλεσαν τους βασικούς στόχους της διαπραγματευτικής στρατηγικής της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, συνιστούσαν τους πυλώνες του αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με όσα έλεγε το Μαξίμου, χρέος και QE ήταν οι εγγυήσεις για την έξοδο από την επιτροπεία. Κατά συνέπεια, από τη μια μεριά, δημιουργούσαν την αναγκαία προοπτική για το μέλλον, και από την άλλη, λειτουργούσαν και ως δικαιολόγηση των σκληρών μέτρων λιτότητας που προβλέπει η συμφωνία με τους «θεσμούς». Πλέον, είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει σε... κενό πολιτικού αφηγήματος.

Αποδοχή πρότασης Σόιμπλε

Ποιο θα είναι όμως το νέο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ; Προς το παρόν, δεν έχει διαμορφωθεί. Ήδη, όμως, διαφάνηκαν οι πρώτοι άξονες τους. Με δηλώσεις του ο Νίκος Παππάς, ο άνθρωπος, δηλαδή, που εκφράζει περισσότερο από κάθε άλλον τις σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα, έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση μπορεί να αποδεχτεί την πρόταση Σόιμπλε για τη (μη) συμφωνία για το χρέος.

Η προϋπόθεση που θέτει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, είναι η απόφαση του Eurogroup να ανοίγει το δρόμο για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. «Μια λύση που οδηγεί την χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι μια λύση που ανοίγει τον δρόμο για να επιστρέψουμε σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα στις αγορές και να στείλουμε ένα σήμα ότι περνάμε σε άλλη φάση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Οι αναγνώστες του CNN Greece δεν εξεπλάγησαν, βέβαια, από το γεγονός ότι ο κ. Παππάς προανήγγειλε ουσιαστικά την υποχώρηση της κυβέρνησης - το είχαμε γράψει εδώ και μέρες. Το νέο που εισφέρει η δήλωση, είναι ότι δίνει μια πρώτη γεύση του νέου κυβερνητικού αφηγήματος. Δηλαδή, η απόφαση του Eurogroup θα παρουσιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να πειστεί η κοινή γνώμη (ή τουλάχιστον ένα μέρος της) ότι ανοίγει το δρόμο για «το τέλος της επιτροπείας», αφού θα βγούμε στις αγορές κι ίσως πάρουμε το QE τους επόμενους μήνες.

Η ανάπτυξη

Η επιστροφή στην ανάπτυξη θα αποτελέσει κατά πάσα πιθανότητα τον δεύτερο πυλώνα του νέου αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την ανέλπιστη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 καταγράφηκε θετικός ρυθμός ανάπτυξη 0,4%, η κυβέρνηση μπορεί πλέον να ισχυρίζεται ότι η ανάκαμψη δεν είναι απλώς προοπτική, αλλά έχει γίνει πραγματικότητα. Το επιχείρημα θα είναι ότι μπορεί η λιτότητα να συνεχίζεται, αλλά τα πράγμα πηγαίνουν καλύτερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ