ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα κυβερνητική οπισθοχώρηση στο φορολογικό νομοσχέδιο

Νέα κυβερνητική οπισθοχώρηση στο φορολογικό νομοσχέδιο
EUROKINISSI/ ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Όπισθεν ολοταχώς έκανε η κυβέρνηση μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο άρθρο 16 του φορολογικού νομοσχεδίου που απάλλασσε από τον φόρο υπεραξίας επιχειρήσεις που πώλησαν ή μίσθωσαν ακίνητο σε άλλη επιχείρηση.

Η αντιπολίτευση από την περασμένη εβδομάδα που άρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, έκανε λόγο για «ύποπτη» και «φωτογραφική» διάταξη, ενώ από την πλευρά της η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου επικαλέστηκε την ανάγκη αποσυμφόρησης των δικαστηρίων.

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου η κυβέρνηση δέχθηκε σφοδρή κριτική για τους χειρισμούς στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. «H κυβέρνηση με πράξεις και παραλείψεις της έχει οδηγήσει την οικονομία στην ύφεση και δεν μπορεί να πείσει ότι μπορεί να την ανατάξει με βιώσιμο τρόπο», ανέφερε ο Χρήστος Σταικούρας από τη ΝΔ και πρόσθεσε ότι υποχωρεί διαρκώς εγκλωβισμένη στις υπογραφές μιας δήθεν ηρωικής διαπραγμάτευσης.

«Πριν από 15 μέρες ο πρωθυπουργός φορούσε γραβάτα για το χρέος και μας έλεγε ότι τα μηνύματα από το εξωτερικό μιλάνε για μια πολύ καλή και ολοκληρωμένη συμφωνία, δεκαπέντε μέρες μετά, το σήμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι σήμα αδιεξόδου, αγωνίας και κλίμα καλοκαιριού του 2015», υποστήριξε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Γιώργος Αρβανιτίδης. Για «απανωτά χαστούκια που τρώει η κυβέρνηση», έκανε λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Έντονα επικριτικός υπήρξε και ο Σάκης Βαρδαλής από το ΚΚΕ, ενώ από το Ποτάμι ο Γιώργος Αμυράς σημείωσε ότι η σκληρή γραμμή Σόιμπλε πηγάζει από υπογραφή του κ. Τσακαλώτου σε ομόφωνη απόφαση παλαιότερου Eurogroup το 2016. «Η διαπραγμάτευση του όλα ή τίποτε κατέληξε στο τίποτα», είπε.

«Η κυβέρνηση αγωνίζεται για το χρέος και θεσμοί πρέπει να αποδώσουν το δικό τους χρέος», ήταν η απάντηση της Κατερίνας Παπανάτσιου που κάλεσε την αντιπολίτευση να πάρει θέση στο μείζον αυτό ζήτημα. Τη στάση της αντιπολίτευσης επέκρινε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου που επεσήμανε πως η σημερινή κυβέρνηση ακόμη και τις δύσκολες ώρες φέρνει προς ψήφιση ευεργετικά μέτρα, όπως η τροπολογία για μείωση φόρου για τους ασκούντες αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ