ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eurogroup: Αλλαγή σκηνικού ή παιχνίδια τακτικής;

Eurogroup: Αλλαγή σκηνικού ή παιχνίδια τακτικής;
Eurokinissi/φώτο αρχείου

Λίγες ώρες πριν την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup και ενώ τα μέχρι στιγμής δεδομένα έδειχναν ότι δύσκολα μπορεί να προκύψει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών μια διαρροή από το Μαξίμου ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρωθυπουργός είχε, μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης, τηλεφωνικές συνομιλίες με ομολόγους του αλλά και με επικεφαλής των θεσμών στη διάρκεια των οποίων ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί μια λύση για το ελληνικό χρέος που δεν θα είναι οριστική και καθαρή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι αν στο σημερινό Eurogroup δεν υπάρξει λύση, η Ελλάδα θα θέσει το ζήτημα του χρέους στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις 22 του μήνα. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του ΑΠΕ, από το Μαξίμου, μετά από τις τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση του σημερινού Eurogroup και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να βγει «λευκός καπνός».

Σύμφωνα πάντως με δημοσιογραφικές πληροφορίες τόσο το Βερολίνο όσο και οι Βρυξέλλες είναι απρόθυμες να αποδεχτούν ούτε καν τη γαλλική συμβιβαστική πρόταση την οποία ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Μάλιστα, στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στην Ελλάδα ότι η μόνη δυνατότητα που έχει είναι να πάρει σήμερα μια διατύπωση λίγο καλύτερη από αυτή του Eurogroup της 22ας Μαϊου. Αλλιώς να κλείσει σήερα η δόση και το χρέος να παραπεμφθεί για μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.

Με αυτά τα δεδομένα και με βάσει το ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε ανεβάσει τον πήχη τις τελευταίες μέρες, η σημερινή διαρροή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο μπορεί να αναγνωστεί μόνο ως παιχνίδι τακτικής του Μαξίμου. Το ερώτημα, βέβαια, είναι τι στόχο έχει αυτό το παιχνίδι. Να κλείσει σήμερα μια συμφωνία, έστω και χειρότερη από αυτήν που περιέγραφαν μέχρι προσφάτως κυβερνητικά στελέχη; Ή πρόκειται για ένα blame game που στόχος του είναι η ενδυνάμωση της ελληνικής θέσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής; Σήμερα το απόγευμα θα γνωρίζουμε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ