ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας στο υπουργικό: Ανοίγει διάδρομος εξόδου από την κρίση

Αλ. Τσίπρας στο υπουργικό: Ανοίγει διάδρομος εξόδου από την κρίση
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια ανοίγει ένας καθαρός διάδρομος εξόδου της χώρας από την κρίση, με την απόφαση του Eurogroup, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης. Γι' αυτό δεν χρειάζεται εφησυχασμός, αλλά ένταση των προσπαθειών για την επίτευξη του στόχου που είναι η οριστική έξοδος από την κρίση και την επιτροπεία, σημείωσε.

«Μετά τη συμφωνία στο Eurogroup η χώρα βρίσκεται σε μια νέα κατάσταση, σε ένα νέο περιβάλλον, γιατί η συμφωνία δίνει, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, ένα καθαρό ορίζοντα εξόδου από τα μνημόνια, από την ύφεση και από την κρίση της οικονομίας. Και θέλω να επιστήσω την προσοχή σας», είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης, αλλά ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση και από τα μνημόνια, τον οποίο θα έχουμε τη δυνατότητα να διαβούμε τους επόμενους μήνες. Άρα το μόνο που δεν χρειάζεται είναι ο εφησυχασμός. Αντιθέτως, τώρα είναι που πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες. Τώρα που βλέπουμε την έξοδο χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να εκπληρώσουμε αυτό τον στόχο», τόνισε, όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο.

Κατά τον κ. Τσίπρα, η συμφωνία αντιστοιχεί στους πολιτικούς στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση στην προηγούμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, λίγες μέρες πριν από το Eurogroup, γιατί «προσδιορίζει με σαφή και καθαρό τρόπο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος».

Όπως είπε, η κυβέρνηση αισθάνεται δικαιωμένη που δεν δέχθηκε την προηγούμενη απόφαση του Eurogroup η οποία δεν εγγυόταν την προοπτική εξόδου στις αγορές.

Επιπλέον, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για στείρα και αδιέξοδη τακτική, δηλώνοντας ότι το αποτέλεσμα κρίνεται από τους καθ’ ύλην αρμόδιους τους, επενδύτες. Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι «τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα σημείωσαν χθες τις καλύτερες επιδόσεις τους από την αρχή της κρίσης με επιτόκιο περίπου στο 5,5%».

«Θα συνεχιστεί η πτώση των επιτοκίων, με έξοδο στις αγορές και όχι εκβιαστικά και βεβιασμένα όπως το ’14, αλλά ανοιχτά με όρους βιώσιμους και διατηρήσιμους» τόνισε.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας, η έξοδος στις αγορές αποτελεί έναν από τους βραχυπρόθεσμους στόχους, ενώ ο κύριος στόχος της κυβέρνησης σχετίζεται «με την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων, προκειμένου να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία και να δώσουμε μια προοπτική δυναμικής επανεκκίνησης».

Επίσης, πρόθεσε, έγινε αποδεκτή η λεγομένη γαλλική πρόταση για συμπερίληψη στα μέτρα της ρήτρας ανάπτυξης. «Καθιστούμε τους εταίρους μας συνεταίρους μας στην αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η απόφαση περιλαμβάνει δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις και ειδικά προγράμματα που θα τονώσουν την ανάπτυξη, όπως και ότι έγινε δεκτό το πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας.

«Θα ξεχάσουμε τις εφιαλτικές αναφορές σε κόφτες και ανάγκη λήψης μέτρων, καθώς η πορεία της οικονομίας θα εγγυάται την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος», πρόσθεσε.

Επιπλέον, έθεσε τον στόχο της διεκδίκησης μίας νέας θητείας στη διακυβέρνηση της χώρας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση εργάζεται με ορίζοντα μίας διετίας και άλλων τεσσάρων ετών και ζήτησε από τους υπουργούς να «ανεβάσουν ταχύτητα», όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο.

«Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό, δεν υπάρχει καιρός για ξεκούραση και αδράνεια. Έχουμε το πολιτικό και οικονομικό μομέντουμ και πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Πρέπει να επιταχύνουμε το κυβερνητικό έργο, να επιταχύνουμε το νομοθετικό μας έργο, να ανεβάσουμε ταχύτητα και όχι να κατεβάσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Από σήμερα θεωρώ ότι εκκινεί για τη χώρα μία νέα περίοδος, αλλά και για τη σημερινή κυβέρνηση, που έχει στόχο να βγάλει τη χώρα από την κρίση μία νέα περίοδος. Με έναν ορίζοντα δύο ετών διακυβέρνησης με την παρούσα εντολή και άλλων τεσσάρων με τη εντολή που θα διεκδικήσουμε στο τέλος της θητείας μας από τον ελληνικό λαό, συγκρίνοντας τα πεπραγμένα μας με τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ