ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Το σημείο εξόδου από τα Μνημόνια είναι ορατό και μη αναστρέψιμο (vid)

Τσίπρας: Το σημείο εξόδου από τα Μνημόνια είναι ορατό και μη αναστρέψιμο (vid)
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μήνυμα εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια έστειλε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε ανοιχτή εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

«Το σημείο εξόδου από τα Μνημόνια είναι ορατό, ξεκάθαρο και μη αναστρέψιμο μετά τη συμφωνία του τελευταίου Eurogroup» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να καλυτερεύσει αν δεν είναι προοδευτική και αν δεν γίνει κοινωνική».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές υπογράμμισε την επιλογή της κυβέρνησης «να μην ρισκάρουμε να θρυμματίσουμε την Ελλάδα και να μην απαξιώσουμε την αριστερή ιδεολογία στην Ευρώπη».

«Δεν ενστερνιζόμαστε τις πολιτικές λιτότητας. Δεν σταματήσαμε ποτέ να υλοποιούμε ένα παράλληλο πρόγραμμα που προστατεύει τους πιο ευάλωτους» συμπλήρωσε.

Ασκώντας σκληρή κριτική στο Eurogroup, το οποίο, όπως είπε, «πρέπει να λειτουργεί περισσότερο δημοκρατικά», τόνισε ότι «για εμάς εκδημοκρατισμός της Ευρωζώνης σημαίνει μια δομή διακυβέρνησης δημοκρατικής νομιμότητας και ανάληψης ευθυνών με συνεργασία προς την ανάπτυξη, με δημοσιονομικό καταμερισμό των ευθυνών και παραμερισμό του κοινωνικού αποκλεισμού».

Ο Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε και στο ρόλο της Ευρώπης σήμερα, λέγοντας ότι «δεν εμπνέει και δεν ελκύει».

«Η αδράνεια οδηγεί αργά ή γρήγορα στην έκρηξη. Πρέπει να οργανώσουμε το τέλος μιας εποχής για την Ευρώπη φέρνοντας στο προσκήνιο ένα ρεαλιστικό πλάνο για μια Ευρώπη που θα είναι πολύ κοντά στους πολίτες της» είπε ο κ. Τσίπρας ζητώντας τη «συμμαχία όλων των προοδευτικών δυνάμεων σε αυτόν τον αγώνα».

«Για να πάρει η Ευρώπη την μοίρα της στα χέρια της, η μοίρα των ανθρώπων της Ευρώπης πρέπει να είναι κοινή και αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν ένας τοίχος χρήματος χωρίζει τον Νότο από τον Βορρά», συνέχισε.

«Προοδευτικοί, Οικολόγοι, Σοσιαλιστές έχουμε κοινό στόχο να αλλάξουμε αυτήν την Ευρώπη. Η Προοδευτική Συμμαχία είναι σημείο αναφοράς για όλους μας. Για μια ακόμη μια φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω για την αλληλεγγύη στην Ελλάδα από τους προοδευτικούς, σοσιαλιστές και οικολόγους» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ